Prejudiciu de peste 6,7 milioane de lei descoperit la o firmă de ridesharing din București
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/05/62448699.jpg)
Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au descoperit un prejudiciu major în valoare de peste 6,7 milioane de lei la o societate comercială din București care activează în domeniul transportului alternativ de persoane, prin intermediul platformelor online de tip ridesharing.
Prejudiciu de peste 6,7 milioane lei
Potrivit unui comunicat transmis de ANAF, controlul a vizat perioada februarie-decembrie 2024 și a scos la iveală o serie de nereguli grave în ceea ce privește declararea și plata obligațiilor fiscale.
Concret, firma în cauză nu a înregistrat și nu a declarat obligațiile aferente taxei pe valoare adăugată (TVA) și contribuțiilor sociale obligatorii, obținând astfel un avantaj fiscal necuvenit de peste 6,7 milioane de lei. Reprezentanții ANAF subliniază că neplata contribuțiilor sociale și de sănătate afectează nu doar bugetul de stat, ci și drepturile angajaților – printre acestea, accesul la servicii medicale și pensie.
„Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate oferă asigurare de sănătate angajaților și dreptul la tratamente medicale. De asemenea, plata contribuției de asigurări sociale este esențială pentru funcționarea sistemului public de pensii din România”, se arată în comunicatul citat.
Pentru a recupera prejudiciul, DGAF a instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor și conturilor firmei vizate. În paralel, urmează să fie sesizate organele de urmărire penală, conform prevederilor Legii nr. 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
„ANAF reiterează importanța respectării obligațiilor fiscale și atrage atenția asupra consecințelor legale ale nedeclarării veniturilor, indiferent de sursa acestora“, mai transmite instituţia.
Cazul nu este singular. În urmă cu câteva luni inspectorii au descoperit că firma a utilizat, în perioada iulie 2022 – octombrie 2024, șoferi fără a le încheia contracte de muncă, încălcând astfel flagrant legislația privind angajarea și contribuțiile sociale.
Aceste practici au generat un prejudiciu estimat la peste 3 milioane de lei adus bugetului de stat. Mai mult, sumele încasate de la operatorii platformelor online de transport nu erau înregistrate corect în contabilitatea firmei. Banii erau transferați din conturile societății direct în conturile personale ale administratorului, de unde erau ulterior utilizați pentru plăți către șoferi, fără a fi declarate și impozitate corespunzător.
Pentru recuperarea prejudiciului, ANAF a anunțat că va sesiza organele de urmărire penală, conform prevederilor Legii nr. 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.