Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/hub-incarcare-vehicule-mari.jpg)
În România s-a deschis primul hub de mare putere pentru încărcarea vehiculelor electrice. Stația are o putere instalată de 10 MW și este mai performantă decât altele similare din Germania, după cum a precizat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. Sunt, în total, 18 puncte de încărcare pentru vehicule grele și 16 pentru autoturisme electrice.
Primul hub de mare putere pentru vehicule electrice, pe o autostradă din România
Dacă ai un vehicul cu încărcare electrică, acum poți pleca liniștit la drum dacă ai în plan să ajungi în Sibiu: s-a deschis primul hub de mare putere din România pentru vehicule electrice. Pe Autostrada A1, în zona localității Miercurea Sibiului, de joi există un hub cu 18 puncte de încărcare pentru vehicule grele. Stațiile au o putere de 400 kW, potrivit unui anunț făcut de șeful CNAIR, Cristian Pistol. Până în 2030, vor fi amplasate și stații de reîncărcare cu hidrogen.
„S-a deschis astăzi primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice! Staţiile de încărcare pentru vehicule grele (HDV) de 400 kW, amplasate pe A1, în zona localității Miercurea Sibiului (km 288+810), sunt dotate cu 18 puncte de încărcare (câte 9 pe fiecare sens de mers). Acestora li se adaugă 16 puncte de încărcare pentru autoturisme electrice (câte 8 pe fiecare sens). Această stație, cu o putere instalată de 10 MW, este mai performantă decât stații similare din Germania (Aral Pulse Hamburg – Moorfelet care are 6 puncte și 1,8 W) și Olanda (Watthub, Geldermalsen, cu o capacitate de 3,6MW)“, a precizat Cristian Pistol.
Potrivit acestuia, energia electrică furnizată spațiilor de servicii de la Miercurea Sibiului acoperă necesarul pentru:
- iluminat;
- stațiile de distribuție carburanți;
- stațiile de reîncărcare vehicule ușoare electrice (EV) cu putere de 300 de kW fiecare;
- stațiile de reîncărcare vehicule grele electrice (HDV) cu putere de 400 de kW fiecare;
- stațiile de reîncărcare cu hidrogen (ce vor fi instalate în 2030).
Conform contractului de concesiune, stațiile de reîncărcare cu hidrogen vor fi instalate, în fiecare spațiu de servicii, până la sfârșitul anului 2030 și vor avea o capacitate de 700 bari.