Premieră la BVB: Capitalizarea totală a bursei a depăşit nivelul de 240 miliarde lei

Publicat: 04 nov. 2021, 14:53, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Premieră la BVB: Capitalizarea totală a bursei a depăşit nivelul de 240 miliarde lei
Radu Hanga

Anul 2021 a fost un an bun cu mai multe premiere la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).  Radu Hanga, preşedintele BVB, a anunțat, joi, că pentru prima dată capitalizarea totală a bursei a depăşit nivelul de 240 miliarde lei, cu referire directă la piaţa principală şi piaţa Aero.

 „Anul 2021 este prima dată în istorie când capitalizarea segmentului principal a depăşit 200 de miliarde lei. Capitalizarea totală a bursei, astăzi, a depăşit pentru prima dată nivelul de 240 miliarde lei, dacă ne uităm la piaţa principală şi piaţa Aero. Sigur, capitalizarea, mergând înainte, va creşte prin două mecanisme: în primul rând, prin creşterea pieţei, prin creşterea valorii companiilor şi, în al doilea rând, prin listări noi. Vedem ambele fenomene întâmplându-se. Cred că ne aflăm în continuare într-un mediu care să rămână constructiv pentru investiţii din punct de vedere al lichidităţilor”, a declarat  Radu Hanga la o conferinţă dedicată pieţei de capital din România.

Anul 2021 este cel mai bun din istorie pentru Bursa de Valori Bucureşti, fiind depășite listările cumulate din ultimii 6 ani. Numai în primele 9 luni, au fost 19 companii listate, la care se adaugă 22 de emisiuni de obligaţiuni corporative.

Un acces mai simplu

Simplificarea accesului la piaţă pentru cei care vor să investească.este unul din obiectivele pe care preşedintele BVB le are în vedere, mai ales că deschiderea jucătorilor din piață către BVB este în creștere.

„Pentru noi, tema importantă este simplificarea accesului la piaţă. Vrem ca, pentru cei care vor să investească, accesul la piaţă să fie simplu, iar când vorbim de acces la piaţă ne referim la procesul de deschidere de cont pe de o parte, care trebuie să meargă foarte uşor – şi aici lucrurile se întâmplă şi, în al doilea rând, interacţiunea cu Ministerul de Finanţe să fie cât mai simplă. Este important şi pentru investitori şi pentru Ministerul de Finanţe”, a precizat Radu Hanga.

El adaugă că există un ton pozitiv în piaţă, în sensul că se văd companii venind către bursă şi finanţându-se în contextul în care băncile centrale au răspuns crizelor traversate de economia globală cu un val de lichidităţi

„Noi vrem să valorificăm cât mai bine contextul în care ne aflăm. Vrem să valorificăm pentru noi, pentru companiile româneşti şi pentru investitorii care se uită la alternative de finanţare. În opinia mea, ce ne ajută foarte mult în momentul acesta este ce se întâmplă la nivel mare, la nivelul pieţelor financiare. Trăim într-o lume în care băncile centrale, ca răspuns ale crizelor pe care le-a traversat economia globală, au răspuns cu un val de lichidităţi. Practic, în momentul acesta ne aflăm într-o piaţă foarte lichidă, în care dobânzile sunt foarte scăzute”, a afirmat Radu Hanga.