Premieră la CE: România cere modificarea regulamentului de bază pentru PAC 2023-2027. Poziția comisarului Wojciechowski

Publicat: 26 feb. 2024, 13:31, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Premieră la CE: România cere modificarea regulamentului de bază pentru PAC 2023-2027. Poziția comisarului Wojciechowski

Premieră la Bruxelles: România cere, luni, în Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles modificarea regulamentului UE pe Politica Agricolă Comună (PAC) 2023-2027 pentru măsurile de mediu, deoarece îngrădesc foarte mult fermierii, spune ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Este o premieră la Bruxelles legat de PAC, deoarece până acum niciodată nu s-a mai cerut modificarea regulamentului de bază, accentul fiind pus pe măsurile de mediu.

„România va pune luni pe masa Consiliului modificarea de urgenţă a Regulamentului UE pe PAC 2023 – 2027 pentru toate măsurile şi eco-schemele de mediu, care îngrădesc foarte mult fermierii. Este prima dată când un stat membru cere modificarea regulamentului de bază, ceea ce înseamnă că politica agricolă comună nu e una bună”, a declarat ministrul Agriculturii, care se află la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles.

Ce modificări solicită România

Modificările cerute pe regulamentul de bazăal PAC 2023-2027 vizează următoarele aspecte:

  • revizuirea GAEC 8 şi posibila extindere a revizuirii la alte GAEC, în special GAEC 6 şi 7, pentru 2025 – 2027
  • scutirea fermelor mici, sub 10 ha, de la controalele de condiţionalitate
  • scutire pentru fermierii ecologici de la cerinţele GAEC 7 şi GAEC 8
  • scutirea fermierilor supuşi condiţionalităţii de la controalele ecocondiţionalităţii
  • examinarea numărului de modificări posibile ale DSP-urilor etc.

„Între punctele importante de pe ordinea de zi în cadrul Consiliului AgriFish se vor afla aspecte deosebit de relevante pentru producătorii agricoli din ţara noastră, astfel: propunerile de simplificare din partea Comisiei Europene ce vizează reducerea poverilor pentru fermierii din UE, aspecte privind Politica Agricolă Comună (PAC) 2023-2027 şi strategia „De la fermă la consumator”. Pe baza informaţiilor din partea preşedinţiei belgiene şi a Comisiei Europene, miniştrii vor desfăşura un schimb de opinii cu privire la modalităţile de asigurare a unor răspunsuri structurale şi rapide la criza actuală cu care se confruntă sectorul agricol”, arată Ministerul Agriculturii.

Poziția comisarului european pentru Agricultură, după intervenția ministrului Barbu

Propunerea României, prezentată de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, va fi analizată, existând posibilitatea unor „modificări limitate și țintite la actele de bază ale PAC”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

„Am luat notă de solicitările în ceea ce privește modificările aduse la acte legislative de bază din actuala PAC. Ne gândim la posibilitatea de a face niște modificări limitate și țintite la actele de bază ale PAC, ideea fiind să ne concentrăm pe reducerea poverii pentru fermieri. De exemplu, analizăm revizuirea GAEC 6, 7 și 8 din perspectiva reducerii poverii pe care o reprezintă și, în același timp, să menținem beneficiile de mediu pe care le aduc. Acest exercițiu de revizuire ține cont de toate ideile dumneavoastră, inclusiv de cele prezentate de România”, a declarat în cadrul Consiliului AgriFish comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Acesta a mai vorbit și despre posibilitatea ca fermierii sub zece hectare să fie exceptați de la controalele privind condiționalitatea.

Ce se mai discută, luni, la Bruxelles

Pe lângă discuțiile care vor avea loc pe tema PAC 2023-2027, vor fi și alte puncte importante pe ordinea de zi. Astfel, preşedinţia va oferi informaţii cu privire la conferinţa ministerială intitulată „Biosecuritatea şi vaccinarea: instrumente-cheie pentru prevenirea, controlul şi eradicarea bolilor animalelor”. Aceasta va avea loc la Bruxelles la 24 ianuarie 2024.

Pe agenda reuniunii de azi se află și intervenția delegaţiei daneze. Aceasta va furniza informaţii cu privire la măsurile unilaterale de gestionare a pescuitului introduse de Regatul Unit, în timp ce Comisia va furniza miniştrilor informaţii cu privire la utilizarea sistemului CATCH digital.

Mai trebuie precizat că la rubrica „Diverse” de pe ordinea de zi, delegaţia română prezenta o informare cu privire la GAEC 7 şi 8.

De asemenea, membrii delegaţiei italiene vor prezenta aspecte privind agricultura, PAC şi suveranitatea alimentară, în timp ce reprezentanţii Slovaciei vor vorbi despre provocările cu care se confruntă fermierii, urmând să expună solicitări ale agricultorilor în vederea creșterii competitivității sectorului agricol.