Premieră la Spitalul Militar Central: Intervenție chirurgicală în cazul unei paciente în vârstă de 36 de ani suferindă de epilepsie farmacorezistentă

Publicat: 26 aug. 2022, 18:44, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Premieră la Spitalul Militar Central: Intervenție chirurgicală în cazul unei paciente în vârstă de 36 de ani suferindă de epilepsie farmacorezistentă

Prima operație de chirurgia epilepsiei farmacorezistente de cauză organică (ERT) a fost realizată de o echipă de specialiști neurologi și neurochirurgi, la sfârșitul lunii iulie a acestui an, în Blocul operator al Secției Neurochirurgie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, anunță de Facebook unitatea spitalicească.

Intervenția chirurgicală, realizată de Căpitan medic Georgian Ciobotaru, medic specialist Neurochirurgie și Colonel medic Conf. univ. dr. Dan Corneci, șef Secție ATI, după un protocol stabilit anterior de doamna dr. Ioana Mîndruță, medic neurolog supraspecializat în chirurgia epilepsiei.

Intervenția,care a durat trei ore, a constat în realizarea lobectomiei temporale anterioare și amigdalohipocampectomie stângă, fapt ce a presupus înlăturarea, din creier, prin intermediul unei incizii mici în tâmpla stângă, a unei zone care este responsabilă de producerea crizelor.

Pacienta a fost externată echilibrată hemodinamic și respirator, fără acuze subiective, cu recomandările ca timp de câteva săptămâni să evite efortul fizic intens și susținut, fără a avea vreo restricție de ordin alimentar. Urmărirea periodică a pacientei, prin intermediul medicului curant neurochirurg (Căpitan medic Georgian Ciobotaru), a demonstrat ca intervenția chirurgicală a fost un real succes, pacienta nemaiavând, până la momentul actual, nicio criză epileptică.

Pacienta, în vârstă de 36 de ani, din Maramureș. Ea avea de la vâsta de 3 ani crize epileptice zilnice, crize rezistente la diferite scheme de tratament. Atât crizele convulsive, cât și investigația IRM, efectuată cu protocol de epilepsie, sugerau cauza determinantă și anume scleroza hipocampică stângă. Aceasta este o patologie frecvent întâlnită în rândul persoanelor diagnosticate cu epilepsie, reprezentând cea mai comună cauză operabilă.

Șanse de a scapa de crize

În România sunt circa 400-500.000 de bolnavi, însă doar 200.000 sunt înregistraţi de către case de asigurări de sănătate şi urmează tratament anti-epileptic.

Boala cunoaşte un vârf de incidenţă la copii şi tineri (3-18 ani) şi la vârsta a treia.

Calitatea vieții pacientilor cu ERT este afectată permanent de frecvența și severitatea crizelor, încercările de control medicamentos având numai efecte temporare. În plus, odată cu trecerea timpului, crizele repetate afectează din ce în ce mai mult structura creierului și, implicit, și funcționarea cognitivă, crescând, totodată și riscul tulburărilor psihiatrice asociate (anxietate, depresie). ERT poate duce, în timp, la crize generalizate de tip tonico-clonic, cunoscute a fi un factor de risc major pentru accidentări și moarte subită.

În concluzie, este nevoie de neurologi specializați în chirurgia epilepsiei pentru a stabili cine poate beneficia de o astfel de intervenție a cărei rată de succes este de aprox. 70% (pacientul scapă complet de crize).

Studiile sugerează că, dacă în primul an după chirurgia de lob temporal, pacientul nu are nicio criză sub control medicamentos, șansele de a fi fără crize la doi ani după operație sunt de 87-90%. Dacă postoperator pacientul nu are nicio criză timp de doi ani (sub control medicamentos), șansele de a fi fără crize sunt de 95% la 5 ani.