Premieră medicală la SUUB. Prima embolizare arterială tiroidiană din țara noastră
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/premiera-SUUB.jpg)
La Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) a fost realizată prima embolizare arterială tirodiană din țara noastră.
Potrivit comunicatului de presă al SUUB, ”această procedură revoluționară, efectuată cu succes de doamna doctor Dimitriade Adela și echipa de Radiologie Intervențională, sub coordonarea domnului doctor Dorobăț Bogdan, deschide noi perspective în tratamentul afecțiunilor tiroidiene, oferind o alternativă modernă și minim invazivă”.
Reușita acestei premiere medicale a fost posibilă și datorită expertizei și viziunei echipei multidisciplinare formată din radiologi intervenționiști și specialiștii din cadrul Secției Clinice de Endocrinologie, condusă de doamna profesor Păun Diana Loreta. Colectivul de endocrinologi a avut un rol esențial în selecția atentă a cazului, în ghidarea pacientului și în integrarea acestei tehnici inovatoare în practica medicală curentă..
Ce este embolizarea aerterială tiroidiană?
Este o procedură minim invazivă prin care se blochează selectiv vasele de sânge care hrănesc tiroida, determinând reducerea dimensiunilor acesteia și a fluxului sanguin. Aceasta se realizează prin cateterizare ghidată imagistic, fără incizii, fără anestezie generală și cu un timp de recuperare extrem de redus.
Cine poate beneficia de această procedură?
De această procedură pot beneficia: pacienții cu gușă hipervascularizată simptomatică, pentru care chirurgia nu este o opțiune optimă; pacienții cu hipertiroidism sever, inclusiv în boala Graves-Basedow, pentru reducerea fluxului sanguin către tiroidă; pacienții cu risc chirurgical crescut, care prezintă contraindicații pentru intervenția clasică. De asemenea, procedura este destinată pentru controlul hemoragiilor tiroidiene, postoperatorii sau apărute după alte procedură și pacientilor cu noduli unici tiroidieni, inclusiv cei peste 6 cm, puncționați anterior Bethesda II.
Embolizarea arterială tiroidiană este asociată cu mai multe beneficii pentru pacient:
- Minim-invazivă – fără anestezie generală, fără cicatrici;
- Recuperare rapidă – pacienții își pot relua activitățile într-un timp foarte scurt;
- Siguranță – riscuri mult reduse comparativ cu chirurgia;
- Eficiență – simptomele se ameliorează fără afectarea funcției tirodiene.