Premieră mondială în tehnologie și imagistică. Cel mai puternic RMN din lume va fi folosit și pentru copii
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/rmn-tesla-77111.jpg)
Centrul de cercetare NeuroSpin al CEA Paris-Saclay, a realizat o premieră mondială prin adaptarea tehnologiei de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) de 7 Tesla pentru utilizarea la copii.
Instalat în 2007, acest RMN ultra-puternic, utilizat inițial doar pentru adulți, a fost optimizat pentru a studia creierul copiilor, oferind imagini de o rezoluție și un contrast fără precedent. RMN-ul de 7 tesla este de 3,5 ori mai puternic decât aparatele clinice standard, al căror câmp magnetic oscilează între 1,5 și 3T.
Premieră în Franța
Pentru prima dată în Franța, creierul a șase copii cu vârste cuprinse între 6-12 ani a fost examinat într-un aparat de imagistică prin rezonanță magnetică de înaltă rezoluție, care a permis observarea detaliilor anatomice și funcționale ale creierului.
RMN-ul de 11,7 Tesla al proiectului Iseult, cel mai puternic din lume pentru imagistica umană, a fost instalat din 2007. În cadrul unei conferințe de presă, cercetătorii au specificat că utilizarea și adaptarea a necesitat ani de cercetare și dezvoltare pentru a asigura siguranța și conformitatea cu reglementările sanitare.
Dr. David Germanaud, neurolog pediatru la Institutul Robert Debre pentru Copil şi Creier şi cercetător la CEA a numit acest lucru o „premieră mondială la acest nivel de tehnologie şi siguranţă imagistică. Este un instrument destul de excepțional pentru studierea tulburărilor neurodezvoltării și a bolilor cerebrale la copii”.
Scopul este de a înţelege mai bine tulburările de neurodezvoltare şi bolile cerebrale ale copilăriei
În 2024, centrul de neuroimagistică cerebrală prin rezonanță magnetică nucleară Neurospin al Comisariatului pentru Energie Atomică (CEA) a dezvăluit primele imagini cerebrale obținute cu RMN-ul de 11,7 tesla. Acestea permit vizualizarea creierului cu o precizie fără precedent și îmbunătățesc înțelegerea anumitor boli neurodegenerative.
Dar, susține dr. David Germanaud, „trecerea la copii necesită un efort suplimentar”. Specialistul și echipa sa au decis să accepte această provocare, adaptând utilizarea RMN 7T (tesla) la creierul în dezvoltare. În primăvara anului 2025, au fost obținute primele imagini cerebrale la șase copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, o premieră în Franța.
Acest progres în imagistică deschide „noi perspective pentru cercetarea tulburărilor de neurodezvoltare”
„La copiii a căror funcţie cognitivă este grav afectată şi al căror cerebel este prea mic, am demonstrat că regiunile cele mai afectate ale cerebelului sunt regiuni mai implicate în funcţia motorie. De asemenea, la nivelul cortexului cerebral pot exista mici malformaţii responsabile pentru anumite epilepsii infantile. Atunci când le detectăm din timp, putem, la unele dintre ele, să sugerăm intervenţia chirurgicală.
Să îndepărtăm leziunea şi să vindecăm epilepsia, şi cu cât o facem mai devreme, cu atât mai bine”, a explicat dr. Germanaud. Omul de știință a punctat și faptul că acest progres deschide „noi perspective pentru cercetarea tulburărilor de neurodezvoltare şi a bolilor cerebrale ale copilăriei”.
Proiect de cercetare de trei ani
Pentru a valorifica potențialul RMN-ului de 7 Tesla, cercetătorii de la NeuroSpin și Institutul Robert Debré, în colaborare cu Centre of Excellence InovAND, vor desfășura un proiect de cercetare de trei ani. Proiectul începe de anul acesta și va studia cerebelul și cortexul cerebral la aproximativ 100 de copii, împărțiți în trei grupuri.
Din prima grupă vor face parte copii cu epilepsie, pentru a identifica malformații corticale și a optimiza intervențiile chirurgicale. Cea de a doua grupă cuprinde 30 de copii cu tulburare din spectrul alcoolic feta, pentru a analiza anomaliile cerebelare și corticale și impactul asupra dezvoltării cognitive.
În ultima grupă vor face parte 40 de copii sănătoși, pentru a fi stabilit un model de referință al dezvoltării cerebrale tipice.