Premieră mondială! Transplant de vezică urinară realizat cu succes
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/PHOTO-2025-05-20-10-17-10-e1747725492677.jpg)
Transplant de vezică urinară în Statele Unite ale Americii
Oscar Larrainzar, un tată de 41 de ani, este pacientul care a beneficiat de această intervenție medicală deosebită. Acesta a urmat tratament prin dializă de șapte ani, după ce a fost diagnosticat cu cancer, boală care a dus la îndepărtarea unei mari părți din vezica urinară. Ulterior, bărbatul a mai avut o intervenție: extirparea ambilor rinichi, conform unui comunicat emis de UCLA.
În luna mai, la Centrul Medical Ronald Reagan UCLA din Los Angeles, a avut loc o operație ce a durat în jur de opt ore. Pacientului i-au fost transplantate atât un rinichi, cât și o vezică urinară, ambele de la același donator.
„Chirurgii au transplantat mai întâi rinichiul, apoi vezica urinară și apoi au conectat rinichiul la noua vezică folosind tehnica pe care au dezvoltat-o”, a anunțat universitatea.
Rezultatele au fost promițătoare încă din primele momente. Dr. Nima Nassiri, unul dintre chirurgii implicați, a declarat că noul rinichi a început imediat să producă o cantitate mare de urină.
„Nu a fost necesară dializa după operație, iar urina s-a acumulat corect în noua vezică urinară”, a transmis doctorul.
Vezi și: Descoperire în medicină: ce ar putea detecta Parkinson înainte de apariția simptomelor
Progres remarcabil în medicină
Dr. Inderbir Gill, coordonatorul echipei, a subliniat că această intervenție este un progres remarcabil în domeniul medical. Astfel, modul de tratare al pacienților cu vezici nefuncționale ar putea fi schimbat radical.
„Această intervenție chirurgicală reprezintă un moment istoric în medicină și ar putea transforma tratamentul pacienților cu vezici urinare care nu mai funcționează”, a explicat doctorul.
Până acum, transplanturile de vezică urinară erau considerate mult prea complicate, din cauza dificultăților de acces și a vascularizației intense a regiunii. Singurele opțiuni disponibile pentru pacienți erau reconstrucțiile vezicii din segmente ale intestinului sau utilizarea unei pungi externe.
Cei doi medici au lucrat timp de mai mulți ani la perfecționarea acestei tehnici. Operația realizată în mai este prima de acest fel, venind după peste patru ani de pregătire. Intervenția face parte dintr-un studiu clinic care va analiza în detaliu avantajele și posibilele complicații ale unei astfel de operații.