Premieră națională. Curtea de Apel Galați a lansat un nou portal, care permite plata online a taxei judiciare de timbru

Curtea de Apel Galaţi a devenit în ultimii ani instanța în care sunt implementate cele mai multe proiecte – pilot de digitalizare a procedurilor judiciare. După ce în urmă cu doi ani, în contextul pandemiei, a fost introdus în premieră națională „dosarul electronic”, care permite accesul la dosar al părților și avocaților pentru depunerea de documente și consultarea documentelor depuse la dosar, acum a fost lansat, tot în premieră națională, un nou portal, care permite celor interesați înregistrarea unui nou dosar pe rolul oricăreia din cele 13 instanțe din circumscripția Curții de Apel Galați și plata online a taxei judiciare de timbru.

Noul portal oferă acces online părților părţilor și avocaților la principalele servicii oferite de toate cele 13 instanţe din circumscripţia Curții de Apel Galați, respectiv judecătoriile și tribunalele din județele Brăila, Galați și Vrancea.

Printre facilitățile oferite se află posibilitatea înregistrării unui nou dosar pe rolul uneia din cele 13 instanțe, depunerea de documente în format online într-un dosar deja existent, eliberarea certificatelor de grefă, eliberarea copiilor legalizate ale hotărârilor judecătoreşti și eliberarea copiilor dispozitivului unei hotărâri judecătoreşti.

În premieră, taxa judiciară de timbru poate fi plătită online, prin redirecționare la „ghișeul.ro”

Premiera națională constă în posibilitatea plății online a taxei judiciare de timbru, care este integrată complet în paşii de solicitare online a serviciului prin redirecţionare între portalul Curţii de Apel Galaţi și „www.ghiseul.ro” şi înapoi, similar cu mecanismul de plată online din cadrul comerţului electronic privat.

„Vă oferim o experienţă fără obstacole, fără dovezi de plată scanate ori fişiere separate cu ordine electronice de plată, dar înlăturăm în acelaşi timp şi posibilitatea de folosire a aceleiaşi dovezi de achitare a taxei de timbru pentru mai multe solicitări.

În acest scop, tot cu caracter inedit, Curtea de Apel Galaţi a încheiat un Acord de interconectare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, care administrează site-ul www.ghiseul.ro. În cadrul acestui proiect pilot, am dezvoltat împreună o interfaţă programatică (API) pentru integrarea plăţii online a taxelor cu portalul nostru https://cagl.ro.

Credem că, prin acest proiect, deschidem drumurile pentru digitalizarea rapidă a serviciilor oferite de toate autorităţile şi instituţiile publice din România. Suntem convinşi că cetăţenii ar avea de câştigat dacă plata online a taxelor, integrată în fluxul de lucru, ar fi implementată de către toate autorităţile şi instituţiile publice din România, nu numai de către instanţele judecătoreşti.

Interfaţa programatică (API) poate fi extinsă foarte uşor pentru plata integrată online a oricărui tip de taxă în beneficiul oricărei autorităţi şi instituţii publice din România. Am ţinut să arătăm că nu suntem mai prejos de alte state europene şi să creăm un sit web la nivelul standardelor internaţionale din domeniu”, se spune în comunicatul Curții de Apel Galați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole