Premieră națională realizată de echipa medicului Horațiu Suciu: Două transplanturi de cord în 24 de ore

La Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, medicii în frunte cu prof. univ. dr. Horațiu Suciu au realizat o premieră națională: două transplanturi de cord în 24 de ore.

Prof. univ. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Cardiologie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș (IUBCvT), scrie pe pagina sa de Facebook miercuri, 19 aprilie, scrie: ”Săptămâna luminată a adus viață la Târgu Mureș. Din nou”.

Acestă performanță medicală a fost posibilă datorită donatorilor celor două inimi. Este vorba despre o tânără de 16 ani și un bărbat în vârstă de 50 de ani ale căror inimi bat acum în pieptul unei tinere de 24 de ani și al unui tânăr de 30 de ani.

”Un pacient clujean, în vârstă de 30 de ani, era internat de două luni la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la IUBCvT Târgu Mureș. Am încercat diferite variante care să îi amelioreze starea, însă parcă nu se arăta soluția salvatoare. A venit însă în marțea de după Paști. Un donator de 50 ani aflat în București este cel de la care a fost prelevat cordul care i-a dat tânărului clujean speranța și viața. Stăteam, după transplant, în biroul meu de la Institut, bucuros că zilele acestea au fost într-adevăr bune, măcar pentru un om din 8 miliarde. Și a sunat telefonul… Un accident de la Baia Mare provocase decesul unei fetițe de 16 ani. Cumplită, de neînchipuit durerea familiei, care a avut bunătatea de a-și transforma tragedia în viată. Și astfel, o domnișoară de 24 de ani, a primit astăzi mai tânărul cord. Ea este absolventă de Medicină și până acum câteva ore nu își alesese specializarea pentru Rezidențiat. Nu știu care va fi până la urmă aceasta, dar sigur ea va fi medic și va salva alte vieți. Acum e târziu. Văd, de la fereastra biroului meu, lumini în oraș. Mă gândesc la colegii mei. Am realizat, împreună cu ei, două transplanturi de cord, în două zile. Nu știu dacă sunt eroi, dar sigur sunt ca un vânt puternic ce au suflat în velele navei vieții unor oameni care au în față noi orizonturi. Mă înclin în fața lor. Iar celor care au avut puterea de a dona cordul membrilor decedați ai familiilor lor, le mulțumesc. Sunt surorile și frații de viață, care au donat speranța și au desăvârșit iubirea de oameni. Să aveți o seară liniștită…”, a scris prof. univ. dr. Suciu pe Facebook.

Este povestea cu lacrimi de durere, dar și de bucurie a acestei extrordinare performanțe medicale dătătoare de viață, așa cum a fost, relatată ”la cald” pe Facebook de renumitul prof. univ. dr. Horațiu Suciu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...