Premierul Boris Johnson anunţă sfârşitul restricţiilor anti-COVID

Toate restricţiile anti-COVID din Marea Britanie vor fi ridicate joi, a anunţat premierul Boris Johnson, informează BBC.

De asemenea, testarea gratuită în masă va lua sfârşit pe 1 aprilie. Prim-ministrul a comunicat într-un discurs ţinut în faţa Camerei Comunelor că măsura legală de autoizolare pentru cei care au fost testaţi pozitiv va fi eliminată.

Premierul a mai menţionat că de la 1 aprilie, furnizarea de teste rapide gratuite va fi direcţionată către anumite categorii de populaţie.

Taxa de izolare în valoare de 500 de lire sterline pentru persoanele cu venituri reduse va fi, de asemenea, eliminată, săptămâna aceasta.

El a mai menţionat că eforturile pe care Marea Britanie le-a făcut în ultimii doi ani înseamnă că ţara este acum pregătită să renunţe la restricţiile guvernamentale şi să adopte o poziţie în care primează responsabilitatea individuală.

„COVID-ul nu va dispărea brusc, aşa că persoanele care ar aştepta sfârşitul războiul înainte de a elimina reglementările rămase ar restrânge libertăţile poporului britanic pentru o lungă perioadă de timp. Guvernul în cauză nu crede că acest lucru este corect sau necesar. Restricţiile afectează economia, societatea, bunăstarea mentală şi şansele de viaţă ale copiilor noştri, iar noi nu trebuie să mai plătim acest cost enorm”, a afirmat Johnson.

Drept consecinţă, urmărirea „contacţilor” va lua sfârşit, iar contacţii apropiaţi ai persoanelor pozitive, care au schema completă de vaccinare, şi cei cu vârsta sub 18 ani nu vor mai fi obligaţi legal să se testeze zilnic timp de şapte zile, a adăugat el.

Până pe 1 aprilie, persoanele care au fost testate pozitiv ar fi sfătuite să rămână acasă, dar după această dată, guvernul îi va încuraja pe cei simptomatici să-şi asume responsabilitatea personală.

„Putem ridica aceste restricţii doar pentru că nivelurile de imunitate sunt atât de ridicate, iar decesele sunt acum sub nivelul la care v-aţi aştepta în mod normal pentru această perioadă a anului. Numai pentru că ştim că Omicron este o variantă mai puţin severă, testarea pentru Omicron la scara colosală pe care am făcut-o este mult mai puţin importantă şi mult mai puţin valoroasă în prevenirea formelor grave”, a mai spus el.

 „Vaccinurile şi tratamentele direcţionate” către categoriile cele mai vulnerabile, iar pentru a „proteja împotriva unei posibile reapariţii a virusului”, guvernul va accepta recomandarea organismului consultativ privind vaccinurile din Regatul Unit, conform căreia o doză booster va fi oferită în primăvară adulţilor cu vârsta peste 75 de ani şi categoriilor vulnerabile cu vârsta de peste 12 ani.

Johnson a adăugat că există „o incertitudine considerabilă cu privire la viitorul pandemiei” şi a avertizat că este cert că „vor exista noi variante şi este foarte posibil să fie forme mai grave decât cele cauzate de Omicron”, a adăugat el.

Măsurile Planului B – introduse în decembrie pentru a opri răspândirea variantei Omicron – inclusiv cerinţa de a purta măşti în spaţiile publice, au fost eliminate în Marea Britanie luna trecută. Măştile sanitare sunt încă obligatorii în mijloacele de transport public din Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole