Premierul bulgar cere Rusiei să înceteze spionajul

Premierul bulgar Boyko Borissov a cerut sâmbătă Rusiei să nu mai trimită spioni în Bulgaria.

Cererea vine la o zi după ce procurorii au inculpat șase persoane pentru spionaj în favoarea Moscovei, relatează Reuters.

Conform Mediafax, procurorii susțin că persoanele în cauză ar fi transmis informații clasificate despre Bulgaria, NATO și UE unui oficial de la ambasada rusă la Sofia. Printre spionii cu pricina se află foști și actuali ofițeri de informații.

Încă o dată ar putea fi necesar să declarăm diplomații ruși ca persoane nedorite. Iar în ceea ce privește operațiunea de ieri, mă adresez din nou superiorilor lor pentru a nu mai spiona în Bulgaria”, a spus Borissov în timpul unei călătorii în orașul Silistra din nord-estul țării.

Prietenia este prietenie, am demonstrat-o întotdeauna”, a adăugat el.

Ambasada Rusiei la Sofia a declarat vineri că speculațiile cu privire la spionaj ar trebui să se oprească până când o instanță se pronunță.

Putem concluziona că acest grup infracţional a generat ameninţări grave pentru siguranţa naţională prin colectarea şi transmiterea către un stat străin a unor informaţii secrete despre Bulgaria, NATO şi Uniunea Europeană”, a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului General din Bulgaria, Siika Mileva.

Bulgaria a expulzat în ultimul an și jumătate șase diplomați ruși, inclusiv un atașat militar, suspectați de spionaj.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole