Premierul Cîțu justifică sumele mici propuse la rectificare unor ministere prin slaba lor execuție bugetară

Publicat: 05 aug. 2021, 15:11, de Cezar Amariei, în ECONOMIE , ? cititori
Premierul Cîțu justifică sumele mici propuse la rectificare unor ministere prin slaba lor execuție bugetară
Florin Cîțu (Inquam Photos - Octav Ganea)

Premierul Florin Cîţu a motivat propunerea sub solicitări în cazul unor ministere printr-o execuție bugetară slabă a acestora. El a mai spus că există ministere unde există proiecte cu execuţie zero şi va prezenta aceste date în raportul semestrial.

Am văzut discuţii în spaţiul public despre rectificarea bugetară. Aşa cum am spus şi cum e în legea bugetului, ministerele care nu au execuţie bună le pot fi ajustate sumele iniţiale din buget până la această sumă pe care nu au putut să o cheltuie. Sunt aproape 20 miliarde lei care nu au fost cheltuite. În acelaşi timp, nu pot să iau în serios propuneri care vin de la ministere, de realocare de 40 miliarde lei când sunt 20 miliarde lei necheltuiţi. Deci de aici încep discuţiile pe rectificarea bugetară. Asta e realitate. Trebuie să ţinem cont că deficitul bugetar trebuie să rămână la 7,6 % din PIB sau mai mic. Vor fi alocate resurse la mai multe ministere şi am văzut informaţii care au ieşit în spaţiul public pe care le-am dat doar preşedinţilor de partid”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Acesta a mai afirmat că „sunt ministere şi voi prezenta acest lucru în raportul semestrial unde avem proiecte cu execuţie zero”.

Nu poţi spune că ai o execuţie foarte bună când ai bani alocaţi şi ai proiect cu execuţie zero în 6 luni de zile”, a completat Cîţu.

Liderii USR PLUS sunt total nemulţumiţi de suma pe care a primit-o Ministerul Transporturilor la rectificarea bugetară, puţin peste 300 de milioane de lei, deşi Cătălin Drulă ceruse de aproape 10 ori mai mult pentru proiecte de infrastructură. Dan Barna şi Dacian Cioloş vor avea, joi, o întâlnite cu premierul Florin Cîţu.

Cine primește mai mulți bani la rectificare

Rectificarea bugetară pregătită de Guvern va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe, condus interimar de Florin Cîțu.

Ministerul Sănătăţii va primi în plus peste 3,5 miliarde de lei, Ministerul Finanţelor peste 3 miliarde de lei, iar Ministerul Dezvoltării peste 1,8 miliarde de lei.

Peste 13 milioane de lei va primi în plus şi Ministerul Justițíei, 12 milioane – Ministerul Culturii, peste 40 de milioane – Ministerul Economiei, 650 milioane Ministerul Energiei, peste 533 milioane Ministerul Mediului, peste 322 milioane Ministerul Transporturilor şi peste 210 milioane Ministerul Educaţiei.

Administraţia Prezidenţială va primi 12 milioane la rectificarea bugetară iar Secretariatul General al Guvernului – 70 de milioane, în timp ce de la Senat se vor tăia 4 milioane lei. Camera Deputaţilor nici nu primeşte în plus, dar nici nu i se taie din fondurile alocate iniţial.

Ministerul Apărării, Ministerul de Externe şi Ministerul Cercetării Inovării si Digitalizării nu primesc bani suplimentar la rectificarea bugetară. SRI va primi suplimentar 117 milioane de lei iar SIE – 17 milioane lei.

Cele mai mari diminuări de fonduri se vor înregistra la Ministerul Muncii, de unde Ministerul de Finanţe îşi propune să taie peste 2,7 miliarde de lei.

„Cer responsabilitate şi performanţă de la miniştri. Nu accept solicitări pentru alocare suplimentară, la rectificarea bugetară, a 40 de miliarde lei, din moment ce execuţia, după 6 luni, arată că au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiţi. Românii trebuie să ştie că, în mandatul meu, nu ne batem joc de banii lor“, a transmis Cîțu.