Premierul Cîțu spune că sistemul de pensii trebuie reformat, dar nu se discută creșterea vârstei de pensionare. De asemenea, taxele nu vor crește

Premierul Florin Cîţu a declarat că există grupuri de lucru privind sistemul de pensii, care trebuie reformat, dar încă nu s-au luat decizii concrete. Potrivit acestuia, acum nu se discută nici despre creşterea vârstei de pensionare, nici despre corelarea vârstei de pensionare cu creşterea speranţei de viaţă. În fine, primul ministru a mai precizat că taxele nu vor crește.

De asemenea, Florin Cîțu susține că în acest moment nu se discută despre o posibilă creştere a vârstei de pensionare.

„Sunt mai multe soluţii şi nu avem nimic concret în acest moment. Ne uităm ce au făcut şi în alte ţări. Ideea pe care au speculat-o este aceea că se discută despre un obiectiv de a creşte speranţa de viaţă în România. Nu e nicio legătură, dar este un obiectiv foarte bun, important pentru noi. Înseamnă că vom fi mai sănătoşi, vom fi mai puternici, o societate mai puternică, mai sănătoasă. Sunt două obiective: eliminarea sărăciei şi de a creşte speranţa de viaţă în România”, a declarat premierul joi seară la B1Tv.

Întrebat dacă vârsta de pensionare trebuie corelată cu creşterea speranţei de viaţă, premierul a răspuns: „Vom vedea atunci când vom face legea pensiilor. Nu discută nimeni de aşa ceva acum.Dacă nu facem nimic, în 15 ani sistemul de pensii colapsează”.

Nu cresc taxe

El a mai arătat că la Bruxelles a prezentat o parte din ideile privind direcţia în care vrea să meargă România, între care şi reforma pensiilor.

„Nimic din ce am spus noi acolo nu este diferit de ce avem în programul de guvernare. La fel şi despre strategia fiscal-bugetară. Am auzit iarăşi o nebunie, că ne cere cineva să creştem taxele. Din contră, eu am spus din primul moment, şi în 2019 şi acum, nu vom creşte taxele. Discuţia mea şi cu Comisia Europeană şi cu alte instituţii internaţionale a fost clară: nu vom creşte taxe, vă vom arăta că putem să aducem venituri la buget mai mari. Nu ştiu de unde ies aceste idei. Chiar nu vreau să le comentez, nu are sens. Nu creştem taxe şi românii ar trebui să urmărească exact ce se întâmplă”, a subliniat Cîţu.

Premierul a vorbit și despre o eventuală guvernare liberală pe opt ani.

„Vom lua măsuri în această perioadă pentru a ne asigura o creştere economică şi măsuri care să-i ajute pe români. Toate aceste măsuri le vom lua în consultare cu românii, vom veni şi le vom prezenta şi vor fi măsuri care sunt benefice pentru români”, a declarat acesta.

O multitudine de declarații despre sistemul de pensii

Ministrul Muncii Raluca Turcan a declarat la Digi24, că în privința creșterii vârstei de pensionare „vorbim despre opțiune”. Declarația ministrului vine în contextul în care la nivelul Coaliției s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus și el că au fost discuții despre creșterea vârstei de pensionare și a stagiului minim de cotizare pentru pensie, dar că nu s-a luat o decizie pe aceste subiecte. 

La rândul său, vicepremierul Dan Barna a declarat că România are nevoie urgentă de o nouă lege a pensiilor pentru că sistemul actual nu va mai fi sustenabil în 7-8 ani, în condițiile în care generația celor numiți „decreței” se îndreaptă spre vârsta de pensionare. Totodată, Barna a subliniat că vârsta de pensionare trebuie calibrată cu speranța de viață

3 COMENTARII

  1. Din cauza caliciei voastre și altor voștri nu sunt bani de pensii! dacă nu faceți ceea ce este necesar(să tăiați de la voi)s-ar putea că în câțiva ani,nu mulți, să fiți aruncați la gunoi!!!v-ați întrebat ce bine ar merge țara fără politicieni și fără bombardieri???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...