Premierul Ciucă, o nouă rundă de negocieri cu sindicatele din educație

După nenumărate întâlniri eșuate, Nicolae Ciucă se va întâlni, din nou, la guvern, cu reprezentanții sindicatelor din educație.

Astăzi ar fi fost ultima zi a lui Nicolae Ciucă în calitatea de prim-ministru, însă, după mai multe amânări, a decis să-i dea mandatul lui Marcel Ciolacu abia după ce se vor termina toate protestele sindicaliștilor. 

Ciucă a anunțat că mai stă în funcție până în momentul în care se va încheia greva profesorilor. Prin măsurile financiare adoptate, dar și prin Memorandumul adoptat în Guvern, Nicolae Ciucă este de părere că le-a îndeplinit toate cerințele sindicaliștilor din educație.

Surse politice susțin că, luni, premier Nicolae Ciucă ar urma să își dea demisia. Alături de el vor pleca din funcție și toți consilierii pe care i-a avut la Palatul Victoria.

De asemenea, Nicolae Ciucă nu intenționează să rămână premier interimar, președintele urmând să desemneze un vicepremier, până la instalarea noului Executiv.

Decizia premierului ar avea rațiuni practice. Negocerile pentru rotativa guvernamentală sunt aproape finalizate, iar în momentul în care Ciucă va demisiona totul va merge în ritm accelerat.

Singura mare necunoscută este soarta UDMR. Liberalii nu îi mai vor la guvernare, în timp ce PSD insistă cu menținerea UDMR la guvernare. Surse politice ne-au explicat că sunt pregătite două scenarii de lucru: ministere împărțite cu prezența UDMR la guvernare și ministere împărțite fără prezența UDMR la guvernare.

Ce procedură se schimbare va fi aleasă?

Președintele Klaus Iohannis îl va desemna pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier, iar acesta va avea la dispoziție 10 zile pentru a-și prezenta programul și echipa guvernamentală în Parlament.

Ciolacu nu va aștepta atât, totul fiind pregătit. Intenția coaliției de guvernare ar fi ca până la finalul săptămânii viitoare să avem un nou Guvern instalat.

Miniștrii vor fi audiați în Parlament în ritm accelerat și votul pentru noul Guvern s-ar putea da joi sau vineri.

Liderii coaliției doresc să evite prelungirea, asta pentru că va începe și vacanța parlamentară și nu doresc să aștepte până în toamnă cu instalarea noului Guvern.

Liderul sindical Marius Nistor: Colegii nu sunt de acord cu oferta Guvernului

După mai multe runde eșuate, sindicaliștii se țin tare pe poziții și refuză ofertele celor de la guvern.

”Colegii nu sunt de acord cu oferta Guvernului, cu ceea ce apare în această declarație, chiar dacă este semnată de un număr de miniștri – ministrul de Finanțe, ministrul Educației, ministrul Muncii, premier – nu au încredere că politicienii vor pune în aplicare tot ceea ce apare acolo, deci ceea ce îi motivează pe profesorii noștri, pe cei care lucrează în sistemul de învățământ preuniversitar în momentul de față este faptul că nu au încredere în clasa politică din România“, a declarat Marius Nistor.

Liderul FSE “Spiru Haret” a arătat că au fost nenumărate exemple din 2010 încoace când politicienii nu au respectat legi promovate de ei. “Cel mai elocvent exemplu este finanțarea învățământului preuniversitar cu 6% din PIB, articol stipulat în actuala lege a educației, articol care a fost prorogat din 2010 până în momentul de față”.

1 COMENTARIU

  1. Sa nu se accepte nimic sub 6 la suta din pib pentru educatie si salariile la zi pentru 2023!pentru toti,nu numai pentru smecheri!!?ei ce fac de banii aia,ca iau o suta de mii de lei noi pe luna,din 17 locuri!si nu fac nimic la nici un loc de munca! Doar aduna banii!si fac averi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...