Premierul Japoniei „și-a făcut sepukku” online

Prim-ministrul Japoniei a demisionat motivând probleme de sănătate care ar afecta capacitatea sa de a lua decizii în viitor, relatează un post de televiziune nipon.

Șeful executivului nipon a mărturisit că a suferit timp de ani de zile de colită ulcerativă, o boală inflamatorie a intestinelor, iar situația sa s-a înrăutățit în ultimele luni. Demisia lui Abe vine după ce, anul trecut, a devenit cel mai longeviv prim-ministru al țării. Shinzo Abe conduce Japonia din 2012, însă a mai avut un mandat de un an între 2006 și 2007, moment în care a demisionat tot din motive de sănătate.

„Am decis să demisionez din funcția de prim-ministru, cu convingerea că nu pot continua în această funcție în condițiile în care nu am încredere că pot duce la bun sfârșit activitatea pe care mi-a încredințat-o poporul”, a spus Abe în cadrul unei conferințe de presă. „Vă cer scuze din adâncul inimii că în ciuda sprijinului pe care l-am primit din partea poporului japonez, plec din funcție deși mai am un an întreg de mandat, iar țara se confruntă cu pandemia de coronavirus”, a adăugat premierul nipon.Mandatul lui Abe ar fi urmat să se încheie la termen în septembrie 2021. Oficiali din partidul său au dezmințit anterior zvonurile conform cărora Abe ar urma să demisioneze, insistând că starea de sănătate a premierului nipon este bună. Înainte de acestă decizie un oficial din guvernul japonez a insistat că Shinzo Abe își va continua mandatul până la expirarea acestuia. Shinzo Abe este cunoscut ca fiind un conservator și naționalist. El a încercat, fără succes, pe perioada mandatului său să elimine clauza pacifistă din Constituția Japoniei care interzice țării să aibă o armată non-defensivă.

Președintele american, omagiu pentru Shinzo Abe

Preşedintele american Donald Trump i-a adus un omagiu premierului japonez Shinzo Abe. „Vreau să îmi exprim cel mai mare respect pentru premierul Shinzo Abe, un bun prieten al meu”, a spus preşedintele american.

„Avem o relaţie excelentă şi îmi pare sincer rău, deoarece trebuie să fie vorba de ceva grav dacă pleacă”, a adăugat Donald Trump.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...