Premierul le-a cerut autorităților locale să se implice în utilizarea fondurilor europene. Discuțiile au vizat și bugetul pe 2022

Premierul Nicolae Ciucă a făcut la apel la responsabilitate şi implicare din partea autorităţilor locale în utilizarea fondurilor europene, în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut vineri cu reprezentanţii acestora, în acelaşi context având loc şi consultări în perspectiva finalizării proiectului bugetului de stat pentru anul viitor, potrivit unui comunicat al Executivului.

Şeful Guvernului a avut, alături de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila Cseke, şi şeful Cancelariei, Mircea Abrudean, întâlniri separate cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociaţiei Comunelor din România.

Prim-ministrul a făcut apel la responsabilitate şi la implicarea reprezentanţilor autorităţilor locale în utilizarea banilor europeni, o şansă pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin Cadrul financiar multianual 2021-2027, România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro, fonduri care pot genera prosperitate şi bunăstare pentru cetăţenii români„, se arată în comunicat.

Reprezentanţii administraţiei locale au ridicat tema facilitării accesului la finanţările din fonduri europene, solicitând sprijin Guvernului pentru asigurarea cofinanţării proiectelor.

Potrivit Executivului, s-a convenit instituirea unui mecanism de sprijin la care să aibă acces comunele, municipalităţile şi Consiliile judeţene, respectiv formarea unor consorţii administrative care să ofere comunităţilor locale expertiza unor specialişti în domeniul absorbţiei fondurilor europene.

Consultările au vizat proiectul bugetului de stat pentru anul viitor, fiind discutate mecanismele de alocare a sprijinului financiar guvernamental pentru bugetele locale şi de echilibrare a sumelor repartizate acestora.

Un punct important al discuţiei l-a reprezentat acordarea subvenţiei pentru producerea energiei termice furnizată în sistem centralizat populaţiei. În acest context, şeful Executivului a punctat faptul că astăzi, în Guvern, se va decide reducerea TVA la 5% pentru livrarea de energie termică, atât pentru populaţie, cât şi pentru şcoli, spitale şi alte instituţii publice, măsură ce se va aplica pe perioada lunilor de iarnă, pentru atenuarea creşterii preţurilor„, se menţionează în comunicatul citat.

Finanţarea transportului local al elevilor şi plata burselor, finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane cu dizabilităţi, asigurarea fondurilor necesare pentru indemnizaţiile asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, asigurarea finanţării creşelor au constituit alte teme de discuţie.

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că este atent la solicitările comunităţilor locale pentru că acestea reflectă aşteptările cetăţenilor. În acest context, premierul a subliniat că inclusiv în şedinţa de astăzi vor fi alocate sume pentru mai mult de 3.000 de comunităţi locale, care au nevoie de sprijin guvernamental. De asemenea, premierul a arătat că se va analiza alocarea, pentru anul viitor, a unei sume mai mari decât cea din acest an pentru proiectele locale de infrastructură şi pentru buna funcţionare a serviciilor de asistenţă socială şi protecţia copilului„, conform comunicatului.

În cadrul întâlnirilor, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila Cseke, a prezentat Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, context în care au fost analizate proiectele depuse de autorităţile locale în perspectiva finanţării prin acest mecanism.

Mai multe articole...

3 COMENTARII

 1. 17 dec. (UPI) — Oficialii au declarat vineri că un soldat ucrainean a fost ucis de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei — o nouă evoluție mortală într-o situație de care se tem națiunile occidentale că se transformă rapid într-un butoi de pulbere. Oficialii ucraineni au spus că soldatul a fost ucis de focul de grenade și mortar de la separatiști, despre care spun că au încălcat încetarea focului în zona Operațiunii Forțelor Comunale.
  Moartea soldatului vine după luni de acumulare de trupe rusești de-a lungul graniței sale cu Ucraina. Unele puteri occidentale precum Statele Unite și Uniunea Europeană se tem că Moscova ar putea plănui o invazie — și i- au avertizat ferm pe liderii ruși să nu treacă în Ucraina.

 2. Rusia emite o listă de cereri despre care spune că trebuie îndeplinite pentru a reduce tensiunile în Europa. Un înalt oficial american a declarat vineri că Kremlinul știe că unele părți din propunerile sale sunt „inacceptabile”.
  Rusia a înaintat o listă foarte controversată de garanții de securitate pe care spune că dorește ca Occidentul să fie de acord pentru a reduce tensiunile din Europa și a dezamorsa criza din Ucraina, inclusiv multe elemente care au fost deja excluse.
  Viceministrul rus de externe, Serghei Ryabkov, a declarat vineri că nu există un termen limită pentru discuții, dar că Rusia vrea să înceapă negocierile „fără întârzieri și fără stagnare”.

  „Putem merge oriunde și oricând, chiar și mâine”, a spus el în remarci animate.

  Țările occidentale au avertizat că Rusia ar putea pregăti o invazie a Ucrainei în ianuarie, deoarece tancurile, artileria și rachetele rusești s-au adunat în apropierea granițelor. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Occidentului ajutor suplimentar în cazul în care Rusia decide să lanseze o ofensivă mai largă.

 3. Doamne feri de vreo concentrare!!!cei care au facut armata stiu ce este!!!daca s-ar auzi de asa ceva cred ca n-ar mai ramane 10 milioane in tara(mosi si babe)ca tineretul in ziua de azi,nu suporta multe privatiuni!!!stiu,insa,multi,sa comenteze!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole