Premierul Marcel Ciolacu, vizită oficială în Turcia. Se întâlnește cu președintele Recep Tayyip Erdogan

Publicat: 14 mai 2024, 18:40, de Cezar Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Premierul Marcel Ciolacu, vizită oficială în Turcia. Se întâlnește cu președintele Recep Tayyip Erdogan
sursa: google

Premierul Marcel Ciolacu va efectua o vizită oficială în Turcia, în data de 21 mai, unde va avea întrevederi cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, dar și cu alți înalți oficiali.

Vizita lui Marcel Ciolacu în Republica Turcia vine la scurt timp după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că țara sa îl va susține pe Mark Rutte, candidatul Olandei, la șefia NATO.

Citește și: Planul premierului Ciolacu pentru salariați: deduceri din impozit pentru angajații cu copii și introducerea salariului minim european

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a exprimat și el intenția de a candida pentru postul de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Șeful statului nu a primit însă susținere nici din partea SUA, acolo unde, recent, a mers într-o vizită oficială și s-a întâlnit cu omologul său Joe Biden.

Turcia și-a anunțat susținerea pentru Mark Rutte la șefia NATO la finalul lunii trecute. Un important oficial turc a declarat atunci că Ankara și-a înștiințat partenerii din alianță cu privire la decizie.

”Am anunţat-o astăzi la Bruxelles”, unde se află sediul NATO, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE turc.

Tot în aprilie, Rutte a efectuat o vizită în Turcia cu scopul declarat de a obține susținerea lui Erdogan, vizita sa neavând legătură cu atribuțiile sale de premier al Olandei.

”Nimeni nu ar trebui să aibă niciun dubiu că vom lua decizia noastră în funcție de înțelepciunea strategică și corectitudine”, a declarat Erdogan.

Cu două zile înainte de vizita lui Rutte în Turcia, Klaus Iohannis îl primise la București pe Cevdet Yılmaz, vicepreședintele Turciei.

Mark Rutte beneficiază d esprijinul celor mai puternice țări din NATO

Amintim că Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța au anunțat pe 22 februarie în cadrul a ceea ce a părut o acțiune diplomatică concertată că îl vor susține pe Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, însă în seara aceleiași zile a apărut informația că și președintele Klaus Iohannis a transmis SUA că își dorește postul.

Informația a fost publicată inițial pe „X”, fosta rețea de socializare Twitter, de către corespondenta agenției Bloomberg pe lângă Casa Albă, Jennifer Jacobs, care a transmis că România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței. Informația a fost confirmată în aceeași zi și de surse politice de la București.