Premierul Nicolae Ciucă: Sărbătoarea Hanuca ne amintește că speranța și credința ne fac mai puternici (Video)

Publicat: 28 nov. 2021, 22:01, de Ziarul Puterea, în News , ? cititori
Premierul Nicolae Ciucă: Sărbătoarea Hanuca ne amintește că speranța și credința ne fac mai puternici (Video)

Sărbătoarea Hanuca reprezintă lumină şi biruinţă, iar cei care aprind lumânările de Hanuca sunt împreună pentru a cinsti memoria celor jertfiţi pentru libertate şi unitate, fiind celebrate totodată valorile spirituale ale poporului evreu – solidaritatea, întâlnirea dintre religii şi culturi, dialogul şi respectul, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

„Cu prilejul sărbătorii Hanuca doresc să transmit urările mele sincere de pace şi prosperitate comunităţii evreieşti din România. Sărbătoarea Hanuka reprezintă pentru comunităţile evreieşti lumină şi biruinţă. Hanuca ne aminteşte că speranţa şi credinţa ne fac mai puternici. Felicit conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România pentru această festivitate găzduită la Opera Naţională Bucureşti – instituţie-simbol a culturii româneşti, care de-a lungul timpului a reunit artişti şi public, deopotrivă, de naţionalităţi, credinţe şi religii diferite. În această seară, ONB găzduieşte sub aceeaşi cupolă, la invitaţia Excelenţei Sale, domnului ambasador David Saranga, pentru a celebra valorile spirituale ale poporului evreu pe care le apreciez şi le susţin: solidaritatea, întâlnirea dintre religii şi culturi, dialogul şi respectul. Aprinderea lumânărilor menorei ne aduce împreună pentru a cinsti memoria celor care s-au jertfit pentru libertate şi unitate şi prin care împărtăşim speranţa în viitorul pe care îl construim împreună sub semnul unităţii în diversitate pentru noi şi generaţiile ce vor urma”, a afirmat premierul Ciucă, cu prilejul ceremoniei de aprindere a primei lumânări de Hanuca.

Ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuca este organizată, duminică seara, la ONB de Ambasada Statului Israel în România, ocazie cu care Orchestra Andaluză din Israel oferă un concert extraordinar, sub bagheta dirijorului Eitan Schmeisser.

În perioada 28 noiembrie – 6 decembrie, evreii sărbătoresc Hanuka sau Chanukah „Sărbătoarea luminilor”, una dintre cele mai importante sărbători ebraice.

Aceasta celebrează victoria de acum aproximativ 2.000 de ani a macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască şi să elenizeze popoarele de sub dominaţia sa.

În fiecare din cele opt seri de Hanuca, se aprinde o lumânare într-un sfeşnic – sau lampă specială, numită hanuchia. Aceasta se aprinde odată cu lăsarea nopţii şi se aşază undeva la vedere – la geam sau în pragul uşii.