Premierul salută decizia Franţei de a-şi consolida prezenţa militară în România

Premierul Nicolae Ciucă a salutat decizia Franţei de a-şi consolida prezenţa militară în România cu un nou grup de luptă cu tancuri Leclerc, subliniind angajamentul preşedintelui francez Emmanuel Macron faţă de parteneriatul strategic dintre cele două ţări.

„Veşti excelente din Franţa prin consolidarea prezenţei sale în România cu un nou grup de luptă cu tancuri Leclerc. Apreciem angajamentul preşedintelui Emmanuel Macron faţă de parteneriatul nostru strategic”, a transmis Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina de Twitter a Guvernului.

Trupele vin luna viitoare

Anunțul a fost făcut de ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu. Această decizie a preşedintelui Emmanuel Macron de a ne ”spori postura defensivă pe flancul de est al Europei” a fost luată ”ţinând cont de situaţia pe flancul oriental al NATO” şi ”de violenţa luptelor în Ucraina”, a explicat ministrul francez la o audiere parlamentară.

Conform unei surse militare citate de AFP, Franţa se pregăteşte să-şi dubleze în luna noiembrie efectivele în cadrul grupului de luptă al NATO în România, iar desfăşurarea de echipamente anunţată de ministrul Lecornu ar consta într-o duzină de vehicule de luptă ale infanteriei (VBCI) şi o duzină de tancuri Leclerc.

Franţa conduce grupul de luptă al NATO în România, care numără în prezent 750 de soldaţi francezi, plus soldaţi belgieni şi olandezi.

”Vom continua de asemenea să ne consolidăm postura defensivă în Lituania”, prin suplimentarea numărului avioanelor de vânătoare Rafale desfăşurate pentru misiunile de poliţie aeriană, precum ”şi în Estonia, unde o companie de infanterie uşoară consolidată va fi desfăşurată” în 2023 şi va fi echipată cu vehicule Griffon, ceea ce înseamnă aproximativ o sută de militari suplimentari, a adăugat ministrul francez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...