Premierul spaniol, Pedro Sanchez, de la Bucureşti: Doar noi, socialiştii, suntem capabili să oprim extrema dreapta

Publicat: 06 iul. 2024, 11:57, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Premierul spaniol, Pedro Sanchez, de la Bucureşti: Doar noi, socialiştii, suntem capabili să oprim extrema dreapta

La reuniunea Internaţionalei Socialiste din Bucureşti, găzduită de PSD, premierul spaniol Pedro Sanchez a subliniat importanţa luptei socialiştilor împotriva extremei dreapta în Europa, dat fiind valul crescând al extremiştilor şi populismului pe Bătrânul Continent.

În cuvintele sale, Sanchez a evidențiat determinarea socialiștilor de a contracara avansul extremiştilor: ”Mulţumesc, Marcel şi PSD că găzduiţi această reuniune. Mulţumesc tuturor celor prezenţi în acest oraş frumos. Aici, la Bucureşti, a avut loc o reuniune importantă a Internaţionalei Socialiste în 1999, când s-a cerut Uniunii Europene să facă un salt, să aibă viziune pe termen lung. Au trecut 25 de ani şi unele idei sunt la fel de valoroase ca atunci sau chiar mai mult. Vedem un avans puternic al extremiştilor şi populimsulul. Este de netăgăduit acest lucru. Îşi impun cu succes ideile. Este un moment al adevărului, este momentul să înfruntăm extrema dreapta, să ne ridicăm pentru noi împotriva acestui val reacţionar, nimeni nu o va face, suntem ultima linie a apărării, Depinde de noi ca Europa să nu-şi trădeze principiile. Nu suntem singuri, ne avem unii pe alţii, Internaţionala Socialistă trebuie să fie un leagăn al speranţei pentru progresiştii din Europa şi să construiască poduri în faţa provocărilor. Europa a învăţat din trecutul tragic să apere pacea şi dialogul, să înţeleagă culturilor şi civilizaţiile, să lupte împotriva inegalităţii, să conducă lumea în secolul XXI, să lupte pentru egalitatea între bărbaţi şi femei. Aşa cum a spus şi Marcel, pacea este ameninţată de războaie, în Ucraina şi Orientul Mijlociu, şi nu mai putem lua de-a gata progresele despre care credeam că s-au consolidat pentru că riscul de regresare este real, foarte real, din păcate. Trebuie să acţionăm cu determinare şi cu loialitate faţă de principiile noastre. Trebuie să întărim democraţia noastră şi să luptăm împotriva celor care distrug societăţi prin minciuni şi dezinformare”, a spus Sanchez.

În plus, premierul spaniol a subliniat necesitatea transformării succeselor electorale în acțiuni concrete pentru a contracara extrema dreapta: ”Paradoxal este că niciodată ideologiile noastre, valorile şi principiile noastre nu şi-au dovedit succesul mai mult ca acum. Trebuie să transformăm această victorie morală într-o  victorie reală, este modul de a stopa extrema dreapta. Este vorba de a câştiga alegeri, nu doar în bătălia ideilor, ci şi a acţiunilor concrete. Este vorba de a creşte salariul minim pentru muncitorii noştri, avansarea drepturilor şi libertăţilor, protejarea serviciilor publice, nu există un antidot mai bun la populismul reacţionar. Este calea de a lupta cu frustarea şi mânia cu care se hrănesc.  În Turcia, prietenii noştri au obţinut rezultate excelente la alegerile locale, în Marea Britanie, laburiştii au pus capăt a 14 ani de guvernare conservatoare cu o victorie zdrobitoare. Mâine, atenţia noastră se îndreaptă spre Franţa.  Doar noi, socialiştii, suntem capabili să oprim extrema dreapta. Am făcut-o în Spania în urmă cu un an, în Europa acum o lună, mâine sunt convins că vom câştiga în Franţa: veţi învinge extrema dreapta şi veţi guverna”, a adăugat şeful Guvernului de la Madrid.

Evenimentul este organizat de Partidul Social Democrat la Palatul Parlamentului din București, unde au fost așteptați premierul spaniol Pedro Sanchez și președintele Consiliului de Miniștri din Spania.