Premierul: Uzina de la Cugir se înscrie în ansamblul industriei de apărare, care necesită investiţii şi tehnologie nouă

Uzina de la Cugir se înscrie în întreg ansamblul industriei de apărare care necesită investiţii şi tehnologie nouă, a declarat, joi, prim-ministrul Nicolae Ciucă, care a adăugat că la nivelul Ministerului Apărării există un plan pe 10 ani aflat în derulare, dar, din păcate, până în prezent, nu s-a produs o schimbare în ceea ce priveşte retehnologizarea.

„Am discutat acest subiect, am fost în urmă cu doi ani şi am văzut condiţiile de la Cugir. Am văzut modul în care se derulează producţia la Cugir. Este adevărat, totul se bazează pe tehnologie veche. La Cugir nu s-a investit. Cugirul ca să poată să producă echipamente, arme competitive trebuie obligatoriu să investească în tehnologie. De asemenea, chiar le spuneam astăzi, pentru că i-am văzut la standul acela de prezentare, că, dacă vor să rămână operativi, trebuie obligatoriu să investească în tehnologie şi să folosească acea creativitate a tinerilor care erau acolo şi păreau a fi foarte dornici să îşi desfăşoare activitatea în domeniul respectiv, dar nu pe tehnologia de acum”, a afirmat Ciucă.

El a amintit că, în urmă cu câţiva ani, uzina de la Cugir nu a putut onora un contract pentru fabricarea a 1.000 de pistoale pentru Armata română.

„Veniserăm pregătiţi să putem să semnăm un contract cu uzina de la Cugir. Din păcate, uzina era în imposibilitatea de a semna un acel contract. Am convenit împreună cu managementul uzinei să revină cât mai curând posibil cu oferta de a putea să achiziţionăm armament pentru Armata Română produs în România. Au venit, am făcut un contract pentru 1.000 de pistoale. Din păcate, ele nici astăzi nu au putut să fie livrate. Ca atare, uzina de la Cugir se înscrie în întreg ansamblul industriei de apărare, care necesită investiţii şi tehnologie nouă”, a menţionat Ciucă.

Prim-ministrul a precizat că există fabrici de armament unde s-a reuşit „o anume evoluţie” privind tehnologia folosită, iar produsele au o altă calitate.

„În continuare, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, există acel plan pe 10 ani. Au avut loc întâlniri, chiar am avut discuţii, atât cu ministrul Economiei, cât şi cu ministrul Apărării. Au avut loc întâlniri la nivelul conducerii ministerelor, au avut loc întâlniri între specialişti, între planificatori. Există în continuare acel plan şi el este în derulare. Din păcate, nu s-a produs o schimbare în ceea ce înseamnă retehnologizarea industriei de armament din România. Nu peste tot, sunt întreprinderi unde, într-adevăr, s-a reuşit o anume evoluţie în ceea ce priveşte tehnologie nouă şi, desigur, calitatea echipamentelor este alta”, a mai afirmat Ciucă.

1 COMENTARIU

  1. Trupele ucrainene au găsit documente militare rusești în regiunea Sumi, au declarat oficialii pe Telegram.
    Documentele militare abandonate sugerau că Putin avea planuri de a pune mâna pe toată Ucraina.
    Anchetatorii au găsit „documente importante ale soldaților Forțelor Armate ale Federației Ruse care dau o înțelegere clară a faptului că Rusia se pregătea să pună mâna pe întreg teritoriul Ucrainei”, a declarat în comunicat Oleksiy Suhachev, directorul Biroului de Investigații de Stat al Ucrainei.
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-10809829/Ukraine-war-Putin-purges-army-brass-Gerasimov-suspended.html „Epurarea” lui Putin: Comandantul superior al Rusiei, Valery Gerasimov, „este suspendat”, în timp ce o grămadă de alți generali „au fost demiși sau arestați” din cauza gafelor legate de invazia Ucrainei, susține Kievul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...