Premierul australian care l-a „înfierat” pe Djokovic, învins la alegeri

Partidul Laburist din Australia, aflat în opoziţie, solicita în ianuarie anul acesta  demisia premierului Scott Morrison, afirmând că a devenit „ridicol” pe plan mondial prin decizia de expulzare a lui Novak Djokovic și tot scandalul creat în jurul tenismenului nevaccinat.

În prezent, ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian şi-a manifestat sâmbătă deschis bucuria după înfrângerea în alegerile legislative a premierului australian Scott Morrison.

Cel care, în afara episodului Djokovic, a anulat anul trecut un contract de zeci de miliarde de euro pentru achiziţia unor submarine franceze, guvernul de la Canberra optând în schimb să cumpere submarine americane după ce a încheiat o alianţă de securitate cu SUA, relatează AFP.

”Înfrângerea premierului (Scott Morrison) îmi convine de minune”, a spus Jean-Yves Le Drian, provocând râsete în rândul celor prezenţi la ceremonia în care i-a predat lui Catherine Colonna conducerea diplomaţiei franceze. ”Actele întreprinse atunci au fost de o brutalitate şi de un cinism – aş fi tentat chiar să spun de o incompetenţă – notorii”, a adăugat Le Drian.

O lovitură în spate

După încheierea unei noi alianţe între SUA, Marea Britanie şi Australia, denumită AUKUS, guvernul australian a provocat în septembrie anul trecut furia Franţei prin decizia de a cumpăra submarine americane cu propulsie nucleară în locul a 12 submarine convenţionale produse în Franţa, contractate în anul 2016 în cadrul unui pachet cu o valoare totală de circa 56 de miliarde de euro.

Este, într-adevăr, spus fără ocolişuri, o lovitură în spate”, s-a indignat atunci Jean-Yves Le Drian. „Preşedintele american Joe Biden a luat o decizie brutală, imprevizibilă, seamănă foarte bine cu ceea ce făcea fostul Trump”, a adăugat el. ”Aşa ceva nu se face între aliaţi (…) Noi vorbeam despre toate acestea cu SUA în urmă cu puţin timp, iar acum, iată această ruptură. Este insuportabil”, a mai deplâns în acel moment ministrul francez.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...