Presa străină scrie că diaspora românească este factorul-cheie al alegerilor prezidenţiale

Publicat: 18 mai 2025, 21:56, de Ionut Jifcu, în ALEGERI , ? cititori
Presa străină scrie că diaspora românească este factorul-cheie al alegerilor prezidenţiale
sursa foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe

Pe măsură ce secțiile de votare din România s-au închis la ora locală 21.00, atenția observatorilor și analiștilor politici s-a îndreptat rapid spre votul diasporei, un element care ar putea înclina decisiv balanța într-o cursă electorală extrem de strânsă. The Guardian scrie că diaspora a demonstrat o mobilizare remarcabilă, cu peste 1,6 milioane de voturi exprimate până la ora 19.00, dintre care peste 260.000 doar în Marea Britanie.

Diaspora, crucială în alegerile din România

Deja în primul tur, românii din străinătate au votat în proporție de peste 60% pentru candidatul de extremă dreapta, George Simion, în timp ce în țări precum Italia, unde trăiesc peste un milion de români, acesta a obținut chiar și 75% din voturi. Explicația acestui sprijin masiv pentru opțiuni antisistem vine, potrivit politologului Cristian Pîrvulescu, citat de publicaţia britanică, din specificul vieții diasporei: o comunitate conectată intens la mediul online, neîncrezătoare în presa tradițională și dezamăgită de corupția partidelor mainstream.

Diaspora trăiește într-o Românie virtuală”, afirmă Pîrvulescu, subliniind distanța culturală și informațională care s-a creat între românii din afara granițelor și cei din țară.

Antonela Cappelle-Pogacean, cercetătoare la Sciences-Po în Franța, adaugă că votul diasporei are și o puternică dimensiune socio-economică și identitară. Mulți dintre cei plecați fac parte din clasa muncitoare și se simt prinși între dorința de integrare în țările gazdă și nostalgia față de România.

Totuși, în Europa Centrală și de Est – în țări ca Polonia, Moldova sau Ungaria – candidatul proeuropean Nicușor Dan a dominat, reflectând poate și opoziția lui George Simion față de sprijinul militar acordat Ucrainei.

Având în vedere că voturile din diaspora pot reprezenta până la 10% din totalul primului tur, este clar că ele pot influența decisiv deznodământul alegerilor. Iar într-un context în care sondajele de opinie sunt rareori precise și deseori exclud diaspora din calcule, mobilizarea alegătorilor români din afara țării devine un factor esențial.