Presa ungară: Bucureştiul dorește influenţă, cu ajutor american

Cotidianul Magyar Nemzet titrează că ”Bucureştiul ar dori să câştige influenţă cu ajutor american”, pornind de la deplasarea de trupe NATO, în special americane, pe teritoriul României.

Cotidianul maghiar preia opinia unui analist de la Budapesta, potrivit căreia ”ideea principală a elitei politice românești constă în a atinge cu ajutorul parteneriatului strategic cu SUA un statut de putere de talie medie în regiunea Europei de Sud-Est”. Acest lucru înseamnă, potrivit sursei menționate, pe lângă dezvoltarea armatei, că „ţara îşi va dezvolta, datorită ajutorului american, capacitatea în domeniile IT, industrie energetică şi producţie de armament, și îşi va afirma politica sa naţională, adică creşterea influenţei sale asupra Republicii Moldova”, mai scrie Magyar Nemzet.

Pe de altă parte, Al Jazeera observă că Europa de Est se pregătește pentru posibili refugiați pe fondul tensiunilor în fierbere dintre Ucraina și Rusia, detaliind că țări precum Polonia, România sau Lituania se pregătesc pentru posibilitatea ca sute de mii de persoane să fugă din Ucraina în cazul în care criza cu Rusia se intensifică.

 1. În toamna lui 2021, nimeni nu vorbea cu adevărat despre invazia rusă a Ucrainei. Sigur, retorica ostilă rusă și desfășurarea constantă a trupelor au sugerat unele acțiuni ostile în viitor, dar numărul forțelor militare ruse adunate lângă granițele ucrainene nu sugerează o invazie la scară largă.

  Prin urmare, operațiunea din Belarus împotriva Poloniei nu a fost percepută ca parte a unui plan mai amplu. Mulți comentatori au fost de acord cu guvernul polonez că situația de la granița polono-belarusă este gravă și că acțiunile din Belarus sunt fără îndoială ostile – totuși acești comentatori au fost mai sceptici în ceea ce privește întreaga terminologie de „război hibrid”.

  Dar timpul a dovedit că polonezii au avut (încă o dată) dreptate. La fel ca în ultimele două decenii, când Polonia a avertizat constant Occidentul despre Rusia, doar pentru a fi acuzată de ruso fobie, „temeri nefondate și nevroze” sau chiar „provocarea Rusiei”. După 2014 nimeni (care vrea să fie luat în serios) nu mai repetă aceste acuzații. La fel și cu „războiul hibrid”.

  Imaginează-ți doar ce s-ar întâmpla dacă acești imigranți ar fi încălcat granițele poloneze. Mii dintre ei ar fi intrat în Polonia. Belarus ar fi importat imediat alte zeci de mii. Atunci regimul ar fi amestecat cu ei sute, dacă nu mii de agenți ruși și belaruși, sabotori și „oameni verzi”. Știrile călătoresc repede. În curând, sute de mii de oameni din Orientul Mijlociu și Africa vor începe pregătirile pentru a călători în UE prin Belarus.

  Imaginați-vă nu numai granița polono-belarusă, ci întreaga Polonie afectată de haos. Imaginați-vă forțele de securitate poloneze care desfășoară operațiuni în toată țara, fiind declarată starea marțială, Germania închizând granițele cu Polonia.

  Imaginați-vă agenții ruși și belarusi care organizează masacre ale „populației ortodoxe din Belarus în Polonia” – exact așa cum au vrut să facă în cazul Ucrainei, înainte de a fi expuși cu succes de către agențiile de informații americane.

  Imaginați-vă agenții ruși și belarusi care organizează masacre ale „populației ortodoxe din Belarus în Polonia” – exact așa cum au vrut să facă în cazul Ucrainei, înainte de a fi expuși cu succes de către agențiile de informații americane.

  Nu există nicio îndoială că succesul acestei operațiuni l-ar fi ajutat foarte mult pe Putin să cucerească Ucraina. De asemenea, ar fi slăbit semnificativ poziția internațională a Poloniei: în cadrul UE, în relațiile cu Germania, în relațiile cu SUA și Marea Britanie.

  Poate că i-ar fi permis chiar lui Putin să repete „provocarea lui Gleiwitz” și să acuze Polonia de intervenție militară în Ucraina sau Belarus și de uciderea în masă a rușilor sau bieloruși. Nu ar fi acestea condițiile ideale pentru ca Rusia să atace în continuare Polonia?

  Din fericire, regimul bielorus a fost învins în acest război hibrid, cel puțin pentru moment.

  Acest lucru nu va împiedica Rusia să atace Ucraina, dar va face această sarcină mai dificilă. Victoria în acest război hibrid a permis Poloniei să-și întărească semnificativ poziția internațională, așa că această parte a planului lui Putin a eșuat lamentabil, deoarece rezultatele întregii operațiuni sunt exact opusul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole