Preşedintele ales, declaraţie despre o posibilă retragere a trupelor SUA din sud-estul Europei: „Se va preocupa mai mult de Asia decât de Europa”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Screenshot-2025-02-20-at-23.16.26.png)
Preşedintele ales al României, Nicuşor Dan, a vorbit despre viitorul prezenţei militare americane în sud-estul Europei, inclusiv pe teritoriul României.
Preşedintele ales propune negocieri cu SUA
Întrebat, joi, despre o eventuală retragere sau diminuare a trupelor Statelor Unite din regiune, Nicuşor Dan a afirmat că decizia nu depinde exclusiv de România, ci de strategia de politică externă a Washingtonului, care îşi va reorienta priorităţile globale în anii ce urmează.
„În ceea ce priveşte eventuala retragere sau diminuare a trupelor în România, nu ţine doar de România. E o chestiune de politică americană, care, în timp, se va preocupa mai mult de Asia decât de Europa. În cât timp? Asta este întrebarea pe care Europa, împreună cu România, trebuie să o negocieze cu SUA”, a declarat Nicuşor Dan.
Această declaraţie vine în contextul în care administraţia Trump a indicat în mai multe rânduri că doreşte o realocare a resurselor militare spre zona Indo-Pacifică, pe fondul intensificării tensiunilor cu China. În acest sens, prezenţa militară americană în Europa de Est ar putea suferi ajustări semnificative, în ciuda importanţei strategice pe care regiunea o are în contextul conflictului ruso-ucrainean.
În ceea ce priveşte programul Visa Waiver, din care România a fost exclusă recent, preşedintele ales a subliniat că subiectul va intra într-o etapă de discuţii tehnice care ar putea dura câteva luni.
„Nu pot să spun nimic în momentul acesta. Este o chestiune tehnică”, a precizat el.
Nicuşor Dan a reiterat angajamentul său faţă de parteneriatul strategic cu Statele Unite, dar a subliniat şi nevoia ca Europa, împreună cu România, să fie mai activă şi mai pregătită pentru eventuale schimbări în arhitectura de securitate globală. În opinia sa, doar printr-un dialog deschis şi prin asumarea unui rol mai proactiv în cadrul NATO şi al UE, România îşi poate asigura continuitatea sprijinului militar american.