Președintele care și-a redus salariul cu 40%: Cât câștigă acum

Publicat: 09 iul. 2024, 11:42, de Cristina Cohuț, în Internațional , ? cititori
Președintele care și-a redus salariul cu 40%: Cât câștigă acum
Dolari

Președintele Liberiei, Joseph Boakai, a anunțat că își va reduce salariul cu 40%, o mișcare considerată drept neobișnuită în vederea stabilirii unui precedent de „guvernare responsabilă” și exprimării de „solidaritate” față de cetățeni.

Decizia răspunde, într-un fel, nemulțumirilor liberienilor în legătură cu costurile excesive ale vieții în țară, iar guvernanții speră ca gestul președintelui de a-și reduce cifra de salariu să fie un veritabil exemplu. În Liberia, aproape unul din cinci oameni trăiește cu mai puțin de 2 dolari pe zi.

În luna februarie, Joseph Boakai a dezvăluit că nivelul său anual de salariu este de 13.400 de dolari. După reducerea de 40%, acesta va ajunge la 8.000 de dolari.

George Weah, predecesorul său, și-a redus de asemenea salariul cu 25%, încercând să arate empatie față de greutățile întâmpinate de cetățeni.

Reacțiile privind această inițiativă au variat în rândul liberienilor. Unii au apreciat gestul președintelui, în timp ce alții s-au arătat sceptici în privința vreunui sacrificiu făcut, luând în considerare alte avantaje de care aceștia beneficiază, precum diurna și asigurarea medicală.

În 2024, bugetul biroului prezidențial în Liberia se ridică la aproape 3 milioane de dolari. Centrul de Transparență și Responsabilitate din Liberia a apreciat reducerea salariilor drept o mișcare necesară și binevenită.

„Sperăm doar că publicul va vedea în mod clar unde vor ajunge deducerile și cum vor fi folosite pentru a avea un impact pozitiv asupra vieții oamenilor”, a spus Anderson D Miamen, reprezentant al organizației non-profit Centrul de Transparență și Responsabilitate din Liberia pentru BBC.

De asemenea, și W Lawrence Yealue II, a cărui organizație susține transparența guvernului, a caracterizat decizia președintelui ca fiind una „foarte lăudabilă”, adăugând că „de la vârf trebuie asigurată conducerea”.

El a mai spus că speră ca beneficiile președintelui Boakai să fie revizuite în bugetul stabilit pentru exercițiul financiar ce urmează.

Pe lângă reducerea propriului salariu, Boakai și-a asumat responsabilitatea de a ”împuternici” Agenția Publică a Liberiei, asigurându-se că funcționarii publici vor primi o compensație echitabilă pentru munca lor.

Joseph Boakai a preluat mandatul de președinte în luna ianuarie, în urma înfrângerii lui George Weah într-un scrutin fulger.

El a promis să lupte împotriva corupției și să îmbunătățească administrația financiară, iar primele măsuri în acest sens sunt deja în curs de desfășurare.