Preşedintele Casei de Sănătate (CNAS) anunţă schimbarea modului prin care se contractează serviciile medicale

Publicat: 23 iul. 2025, 13:28, de Ionut Jifcu și Rona David, în Sănătate , ? cititori

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) conf. dr. Horațiu Moldovan, a declarat miercuri că instituția va trece la un mecanism de contractare a serviciilor medicale bazat pe nevoile reale ale populației, stabilite prin analize județene și regionale.

Preşedintele CNAS: „Fiecare casă de asigurări va elabora un plan propriu de contractare a serviciilor pentru următorii cinci ani”

El a declarat că scopul schimbărilor vizează creşterea predictibilităţii, eficiența cheltuielilor și accesul pacienților la servicii.

„Pentru a aduce mai multă predictibilitate în sistem, ne-am gândit că este momentul să trecem de la actualul mecanism reactiv de contractare, în care serviciile medicale sunt contractate la propunerea furnizorilor, la unul bazat pe o analiză atentă a nevoilor reale de servicii medicale, la nivel județean și regional, inclusiv în centrele universitare din zonele arondate. Astfel, în perioada imediat următoare vom demara, în fiecare județ, împreună cu casele de asigurări de sănătate, o evaluare a nevoilor reale de servicii medicale din acea zonă. Pe baza acestor analize, fiecare casă de asigurări va elabora un plan propriu de contractare a serviciilor pentru următorii cinci ani”, a declarat Moldovan.

Preşedintele CNAS a adăugat că această abordare va permite atât furnizorilor publici, cât și celor privați, să-și construiască planuri de dezvoltare, de afaceri și de investiții în infrastructura proprie, astfel încât să nu mai ajungem în situații în care se fac investiții, dar aparatura medicală rămâne neutilizată sau necontractată, din lipsa unor alocări bugetare.

„Vorbim aici de pacienți care ar putea beneficia de servicii precum cele oncologice, radioterapie, servicii din programele naționale de sănătate, protezare, tratamente cardiovasculare, care în prezent nu sunt întotdeauna accesibile.

Acestea sunt aspecte pe care dorim să le rezolvăm cât mai curând și doar printr-o planificare corectă putem ajunge la o alocare a serviciilor medicale bazată pe nevoile reale ale populației. Ați văzut astăzi o parte din acest studiu prezentat. Cât de utile sunt datele? Ele au stat deja la baza analizei noastre. Mai mult decât atât, am avut acces la o parte semnificativă din aceste informații încă din perioada în care eram secretar de stat în Ministerul Sănătății, iar după ce am preluat conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, am început, împreună cu colegii mei, să transpunem aceste date în măsuri concrete” a spus Moldovan.

Ce se întâmplă cu decontările fictive

El a vorbit şi despre situaţia decontărilor fictive de servicii medicale şi cum va fi combătut acest fenomen.

„În ceea ce privește problema decontărilor fictive, despre care știm cu toții că există, cum ar fi umflarea fișelor de observație sau servicii decontate în mod fals, avem deja prevăzute măsuri în acest plan. Vom acționa pe două direcții: pe de o parte, prin reglementări mai clare și mai exacte, iar pe de altă parte, prin măsuri coercitive, inclusiv amenzi și reguli stricte de contractare.

Tot în această direcție, pentru a crește accesul pacienților la sistem și pentru a-i ajuta să navigheze mai ușor prin sistemul de asigurări de sănătate, vom dezvolta, împreună cu Ministerul Sănătății, o platformă online de programări. Toate programările din sistemul public și din cel privat aflat în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor fi transparente și centralizate”, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).