Președintele CNSAS spune în ce condiții pot să scadă veniturile medicilor de familie
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/medici-de-familie2.jpg)
Se anunță schimbări importante în ceea ce îi privește pe medicii de familie. Potrivit președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Horațiu Moldovan, aceștia urmează să fie plătiți în funcție de munca depusă, nu de numărul de pacienți.
Veniturile medicilor de familie nu vor scădea decât în cazul celor care vor avea peste 4.500 de pacienți.
Schimbarea sistemului de plată
În prezent, veniturile medicilor de familie sunt compuse din 35% plată per capital (pentru pacienții înscriși) și 65% plată per serviciu (pentru consultații și proceduri). CNAS propune inversarea acestui raport la 20% per capita și 80% per serviciu, fără a aloca fonduri suplimentare din alte segmente.
„În ceea ce privește asistența medicală primară, în momentul de față există o combinație, un mix de plată, plata per capita și plata per serviciu. (…) Dorim să creștem nivelul de decontare a serviciilor medicale pentru că dorim să stimulăm realizarea serviciilor medicale. În același buget vom inversa această balanță la 20–80%”, a mărturisit Horațiu Moldovan.
Care va fi impactul financiar
Medicii de familie cu sub 4.500 de pacienți vor beneficia de o creștere a veniturilor cu până la 11%, în timp ce doctorii cu peste 4.500 de pacienți vor înregistra o scădere de 11%, pentru a stimula calitatea serviciilor.
Simplificarea înlocuirii medicilor
CNAS renunță la mecanismul de redistribuire a fondurilor necheltuite în luna decembrie, redirecționând sumele către servicii medicale. Procedura pentru înlocuirea medicilor de familie în concediu va fi simplificată, permițând pacienților să fie consultați de orice medic, care va fi plătit pentru servicii.
„În momentul de față există o procedură foarte complicată și dorim să simplificăm la maximum posibil această procedură, în sensul în care vom oferi posibilitatea ca, în situația în care medicul de familie este în concediu, pacienții acestuia să poată să fie investigați, consultați de oricare medic de familie la care acesta se adresează.
Și, bineînțeles, acel medic de familie să fie și plătit pentru serviciile pe care le prestează”, a explicat Horațiu Moldovan.
Anul acesta, sistemul sanitar românesc se confruntă cu un deficit bugetar estimat la 14 miliarde de lei în 2025.