Președintele Emmanuel Macron, scriitor la 16 ani!

Președintele Emmanuel Macron revine în revista ”La Regle du jeu”, numărul care va apărea în 2 februarie, asupra vocației sale surprinzătoare de scriitor, explicând că a îndrăznit puțin pentru a se face citit. În numărul 75 al revistei, fondată de Bernard-Henri Levy, Emmanuel Macron răspunde, așa cum au făcut-o peste 400 de personalități, la o serie de întrebări.

”O carte slabă este fără îndoială o carte care nu este necesară”, consideră Macron. Și, deci, oricare ar fi autorul, când am acest sentiment, mă opresc din lectură și abandonez cartea. Este fără îndoială același motiv pentru care eu am îndrăznit atât de puțin să public ceea ce puteam să scriu. Dacă nu e nevoie , mai bine  tac”, mai adaugă acesta, pentru BFMTV.

Emmanuel Macron este autorul unei singure lucrări, cartea sa programatică pentru prezidențialele din 2017 ”Revolution” (XO ediție, 2016)

O îndrăzneală la 17 ani

În schimb, în mai multe rânduri, el s-a referit la pasiunea lui pentru literatură, transmisă de bunica sa, învățătoarea Germaine Nogues, și alimentată de cea care avea să-i devină soție, Brigitte Trogneux, profesoară de franceză la Liceul din Amiens. Aceasta spune că, adesea, a crezut că el va ajunge scriitor.

Într-o biografie a lui Brigitte Macron din 2018, arată că el a scris, la 16 ani, un roman care s-a pierdut. O vecină dactilografă, care a bătut la mașină romanul, l-a calificat ”îndrăzneț”.

De fapt, chiar Emmanuel Macron a confirmat, în 2015, în emisiunea ”Envoye special” că a semnat, la 17 ani, un roman picaresc a cărui acțiune se petrecea în America precolumbiană și pe care l-a păstrat pentru el. În 2018, la întâlnirea G20 de la Buenos Aires, el a mărturist în fața scriitorilor: ”Eu scriu în fiecare zi”.

În numărul din 2 februarie al ”Regle du jeu”, șeful statului se referă la pasiunea sa pentru romanele lui Gustave Flaubert, în special ”Madame Bovary”, îl citează, de asemenea, pe Stendhal (Stendhal mi-a schimbat viața),  ”Les nurritures terrestres” de Andre Gide (cartea adolescenței mele) și pe Rene Char (poetul care m-a învățat cel mai mult despre nerostitul).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...