Preşedintele Klaus Iohannis începe vizita oficială în Coreea de Sud. Energia regenerabilă şi reactoarele modulare mici, pe agendă

Publicat: 22 apr. 2024, 06:23, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Preşedintele Klaus Iohannis începe vizita oficială în Coreea de Sud. Energia regenerabilă şi reactoarele modulare mici, pe agendă
Klaus Iohannis va merge intr-o vizita oficiala in Coreea de Sud

Luni, debutează vizita oficială a preşedintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud, unde se va vedea cu preşedintele Yoon Suk-yeol, dar și cu premierul Han Duck-soo. Agenda discuțiilor va viza, în principal, teme legate de domeniul energiei regenerabile şi al reactoarelor modulare mici.

Luni, președintele Iohannis va depune o coroană  de flori și va face o vizită în Zona Demilitarizată. Marţi, este programată primirea la preşedintele Yoon Suk-yeol, întrevederea cu premierul Han Duck-soo şi o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai mediului de afaceri, urmând ca miercuri să viziteze complexul de producţie Doosan Enerbility.

Președintele Iohannis este însoţit de ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi secretarul de stat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Avionul privat de tip Gulfstream G550 operat de Global Jet Luxemburg, cu care şeful statului merge în Coreea de Sud, a decolat, duminică, de la aeroportul din Sibiu la ora 12:30, zborul până la Seul urmând să dureze aproximativ 12 ore.

Cu acest avion preşedintele Iohannis a mai zburat în anul 2023 în deplasările oficiale din Emiratele Arabe Unite (martie 2023), dar şi în „turneul african” din Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal (noiembrie 2023).

Conform Administraţiei Prezidenţiale, Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.

”Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum şi multitudinea domeniilor în care există potenţial şi interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de şef de stat din ultimii 16 ani. În acest context, va fi adoptată la cel mai înalt nivel „Declaraţia Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, un document care va stabili direcţiile principale de cooperare vizate de ambele părţi pentru următorii 10 ani”, a transmis Preşedinţia.

Programul președintelui Iohannis

Vizita în Coreea de Sud începe luni cu ceremonia depunerii unei coroane de flori la Cimitirul Naţional din Seoul şi cu un tur informativ al Panmunjom (Joint Security Area) din Zona Demilitarizată.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis va fi primit de preşedintele Yoon Suk Yeol. Temele de discție vizează consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică şi în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional şi global, precum şi impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerţului şi a investiţiilor în domeniul energiei verzi şi nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului şi gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătăţii, al educaţiei sau alte noi domenii.

”Va fi evidenţiată şi legătura specială pe care schimburile interumane şi culturale, care se bucură de o creştere remarcabilă în ultimii ani, o reprezintă pentru cele două state”, a precizat Administraîia Prezidenţială.

La finalul discuţiilor, vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relaţiei bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior, cooperarea în situaţii de urgenţă şi managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului şi sportului.

Tot marţi, preşedintele Iohannis se va vedea cu prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a puncta principalele obiective ale relaţiei economice bilaterale şi pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seoul, 25 martie 2024). În aceeași zi are loc și întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai mediului de afaceri şi cu vizita la expoziţia de artă tradiţională românească, organizată în cooperare cu Muzeul Ţăranului Român.

Ziua următoare, preşedintele Klaus Iohannis va vizita Complexul de producţie Doosan Enerbility, Changwon (Busan), unde va avea discuţii cu principalii factori de conducere referitoare la noile provocări şi oportunităţi în domeniul energiei regenerabile şi al reactoarelor modulare mici (SMR)”, arată Administraţia Prezidenţială.

Din delegaţia oficială fac ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi secretarul de stat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.