Preşedintele Nicuşor Dan începe consultările cu partidele parlamentare
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/nicusor-dan-parlament-25-05-27-08-39-35big_2.jpg)
- Cine nu se prezintă la consultări
- Minoritățile au intrat la consultări
- Kelemen Hunor, după discuțiile cu Nicușor Dan
- USR spune că se opune creșterii taxelor și cere „o cură de slăbire a statului”
- Delegaţia UDMR a intrat la consultări
- Ilie Bolojan: România, în criză bugetară – PNL își asumă responsabilitatea și propune măsuri de redresare
- USR a intrat la consultări
- Liderii PNL anunţă ce au discutat cu preşedintele
- Sorin Grindeanu, declaraţii după consultările de la Cotroceni
- Partidul SOS nu participă la consultări pentru că nu-l recunoaşte pe Nicuşor Dan ca preşedinte
- PNL, la consultări cu preşedintele
- PSD urmează să anunţe ce a discutat cu Nicuşor Dan
- Delegaţia PSD a plecat spre consultările cu Nicuşor Dan
- Nicuşor Dan vrea toate partidele pro-occidentale în viitorul guvern
Cine nu se prezintă la consultări
După întâlnirea cu reprezentanții grupului minorităților naționale, consultările de la Palatul Cotroceni au intrat într-un moment de respiro. Asta deoarece AUR și S.O.S. România, programate pentru orele 16:00 și 17:00, au refuzat participarea la discuții, anunțând oficial că nu vor onora invitația președintelui.
Prin urmare, următoarea rundă de consultări va avea loc la ora 18:00, când este așteptată delegația Partidului Oamenilor Tineri (POT), formată din Anamaria Gavrilă – președinte, alături de Daniel Grofu, Răzvan Chiriță și Gabriela Porumboiu.
Minoritățile au intrat la consultări
Delegația grupului minorităților naționale este formată din Varujan Pambuccian – președinte, Ionel Stancu, Ștefan Bouda, Varol Amet, Silviu Feodor, Ghervazen Longher, Adrian-Miroslav Merka, Gheorghe Nacov, Nicolae Păun, Nicolae-Miroslav Petrețchi, Bogdan-Alin Stoica, Dragoș-Gabriel Zisopol.
Kelemen Hunor, după discuțiile cu Nicușor Dan
UDMR a terminat discuțiile cu președintele Nicușor Dan, iar Kelemen Hunor a făcut o serie de declarații.
Liderul UDMR este de părere că reducerea investiţiilor nu este o soluţie, dar atenția trebuie orientată către PNRR, acolo unde este vorba de sume importante de bani ce ar trebui investite în proiecte importante pentru țara noastră.
Un pic și despre posibilitatea de a forma un guvern cu o susținere majoritară în Parlament, deci o coaliție majoritară. Am spus că, în acest moment, problemele deficitului bugetar trebuie abordate cu foarte multă seriozitate și trebuie să găsim soluții echilibrate, fiindcă prima provocare este să aducem în acest an venituri în plus aproape 30 de miliarde, dacă vrem să ajungem la un deficit de 7%, dar acest lucru nu se poate face nici prin creșterea impozitelor sau taxelor nici prin tăierea cheltuielor. Doar mergând într-o direcție sau în altă direcție ar însemna un dezechilibru bugetar, un dezechilibru care ar însemna și tensiuni în societate.
E nevoie de o abordare echilibrată, deci, și trebuie să găsim acele măsuri prin care, pe termen mediu, pe termen lung, se poate arăta societății că orice sacrificiu privind reducerea deficitului bugetar aduce, pe termen mediu și pe termen lung, bunăstare și o speranță pentru fiecare om, pentru fiecare familie. Urmează discuții aplicate cu specialiștii formațiunilor politice, probabil începând de mâine, unde vom discuta toate aspectele, inclusiv cele legate de taxe și impozite și reducerea cheltuielilor în aparatul administrativ bugetar, mai ales în administrația centrală, dar nu vom putea ocorâni nici celelalte aspecte legate de cheltuiele exagerate sau, de foarte multe ori, insuficient argumentate. Trebuie să fim conștiinți că reducerea investițiilor nu este o soluție.
Ca să putem menține economia funcțională, aceste investiții publice trebuie să rămână, dar e nevoie de o rediscutare cu Comisia a PNR-ului în sensul de a muta sume acolo unde există proiecte mature și unde se poate realiza investițiile până la sfârșitul perioadei de punere în aplicare a PNR-ului, adică anul viitor, august 2026. Asta înseamnă că vor fi investiții care nu pot fi realizate în această perioadă, fiindcă nu au fost pregătite anul trecut, nu au fost proiectele făcute în așa fel încât investiția să fie în derulare.
Și aici vedem și în sistemul sanitar și în alte domenii la mediu o întârziere și sunt zone unde se poate absorbi mai mulți bani, deci o renegociere a PNR-ului trebuie făcută cât mai repede. Suntem pregătiți să intrăm la aceste discuții începând de mâine și suntem dispuși să asumăm și guvernarea și, bineînțeles, responsabilitatea guvernării cu bune și cu rele, dacă va exista o soluție găsită împreună cu cealalte partide care doresc să vină în guvernare. Am susținut că este nevoie de o coaliție majoritară. Guvernul minoritar nu este astăzi o soluție, nu este o opțiune bună.
Prioritatea numărul unu pentru fiecare dintre noi trebuie să fie să avem un guvern cu o subținere parlamentară majoritară, asta înseamnă PSD, PNL, USR, UDMR, Grupul Minorităților Naționale, și vom discuta în acest sens cu colegii noștri din cealalte formațiuni politice. Am susținut că avem nevoie de un acord politic foarte detaliat în care scriem ce facem și când facem, inclusiv pe partea de fiscalitate și reforma statului. Și trebuie să scriem ceea ce nu vom face până când această coaliție va funcționa.
Un acord de coaliție foarte detaliat este o garanție că în condiții dificile, în această conjunctură extrem de dificilă, o coaliție poate funcționa. De aceea vom avea nevoie de 10 zile, de două săptămâni, până când putem finaliza aceste discuții, nu mai repede de două săptămâni. Dar eu sunt convins că dacă începem discuțiile în această săptămână, prima dată pe economie, pe fiscalitate, apoi pe partea politică, atunci putem transmite un mesaj, în primul rând, către societatea noastră și după aceea către partenerii noștri externi, inclusiv Comisia Europeană. Există hotărârea, dorința și determinarea coaliției de a face acele corecții, fără de care România, mediul pe termen lung, nu poate funcționa.
USR spune că se opune creșterii taxelor și cere „o cură de slăbire a statului”
Dominic Fritz, președintele interimar al USR, a declarat după consultările de la Cotroceni că Uniunea Salvați România se opune ferm creșterii taxelor, susținând că mai întâi trebuie reduse cheltuielile bugetare nejustificate.
El a criticat, printre altele, sporul de antenă acordat funcționarilor publici, în valoare de 6 miliarde de lei anual, spunând că nu este corect față de cetățeni să fie majorată TVA-ul pentru a susține astfel de cheltuieli.
Fritz a transmis că actuala criză economică ar trebui folosită ca oportunitate pentru reformarea aparatului de stat și stimularea mediului privat.
”Am avut o discuție intensă, de 90 de minute, cu domnul președinte. Nicușor Dan vreau să spun de la început că domnul președinte abordează aceste discuții și negocieri pentru un nou guvern. Eu cred că criza în care ne aflăm este însăși o manifestație a felului greșit în care s-au format guverne în trecut, adică sub o presiune foarte mare de timp, fără să se intre suficient de mult în detalii, promițând tot felul de lucruri, fără să se facă o bugetare reală acestor promisiuni.
Și tocmai de aceea apreciem foarte mult faptul că acuma domnul președinte pune un mare preț pe o discuție pe îndelete a politicilor publice, a reformelor și a măsurilor guvernamentale de care este nevoie.
Domnul președinte ne-a pus multe întrebări despre planul USR pentru această țară, pentru măsurile pe care le propunem, mai ales pentru a reduce bugetul dar și pentru a reforma statul.
Ne-a ascultat cu foarte mult interes și am avut posibilitatea să-i prezentăm soluțiile pe care le propunem pentru România. Bineînțeles că marea parte a aceste discuții a fost despre cum să putem reduce deficitul care este mult prea mare în urma măsurilor nesustenabile care au fost luate de guvernul trecut. Noi am exprimat foarte clar că înainte să discutăm soluții rapide sau presupus rapide care să unde povara pică pe iarăși umerii cetățenilor, că înainte de astfel de soluții gen creșteri de taxe, trebuie să discutăm toate și să punem pe masă toate posibilitățile pentru a reduce din cheltuielile statului cât timp ne permitem să plătim un spor de antenă pentru aproape toți funcționari publici din România, în valoare totală de 6 miliarde de lei pe an. Nu cred că este fair, corect, față de români să discutăm despre o creștere a TVA-ului.
De exemplu, un punct de creștere a TVA-ului aduce 7 miliarde de lei. Deci nu putem să creștem TVA-ul ca să putem continua să plătim sporul de antenă. Asta să fie clar.
Am și transmis domnului președinte că această criză în care ne aflăm este și o șansă nu doar pentru o cură de slăbire a statului, ci și pentru a declanșa potențialul care există în mediul privat printr-o flexibilizare a pieței de muncă, de exemplu, printr-o debirocratizare radicală.
Am propus și propunem o comisie de tăiat hârtii, pentru că orice business în România se confruntă cu mult prea multe reglementări și controale care pot fi pot fi eficientizate. Deci, încă o dată, marea majoritate a discuției a fost despre măsurile pe care le propunem. La sfârșit am discutat scurt și despre formarea guvernului, unde noi am repetat ceea ce am spus și în public în ultimele săptămâni.
Noi credem că țara are nevoie de un premier cu o autoritate și cu credibilitate mare, altfel va fi greu să punem în practică aceste măsuri dificile care urmează. Și USR crede că acest premier este Ilie Bolojan și i-am și spus domnului președinte și eu repet și aici, că USR și PNL împreună au chiar mai mulți parlamentari decât PSD, și de aceea ideea ca nu partidul cel mai numeros să pună premierul nu este chiar așa de absurdă, tocmai pentru că noi, din partea USR-ului, susținem cu tărie această propunere”.
Delegaţia UDMR a intrat la consultări
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a ajuns la Palatul Cotroceni pentru a participa la consultările organizate de preşedintele Nicuşor Dan.
Din delegaţie fac parte următorii:
Hunor KELEMEN, Președintele UDMR
Barna TÁNCZOS, Viceprim-ministru, Ministru, Ministerul Finanțelor
Attila-Zoltán CSEKE, Ministru, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
Lóránd TUROS, Liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat
Zoltán MIKLÓS, Viceliderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților
Árpád-András ANTAL,Primarul Municipiului Sfântu-Gheorghe
Ilie Bolojan: România, în criză bugetară – PNL își asumă responsabilitatea și propune măsuri de redresare
Ilie Bolojan a declarat, după consultările de la Cotroceni, că România se confruntă cu o situație economică gravă, marcată de un deficit bugetar ridicat și o datorie publică în creștere.
PNL își asumă o parte din responsabilitate pentru această criză, dar se declară dispus să participe la guvernare pentru a implementa măsuri urgente de redresare economică, inclusiv reducerea cheltuielilor, creșterea veniturilor și accelerarea absorbției fondurilor europene.
De asemenea, Bolojan a subliniat necesitatea renegocierii unor termene din PNRR și a făcut un apel la cooperare și onestitate între partide.
Detalii AICI
USR a intrat la consultări
Delegaţia Uniunii Salvaţi România (USR) a intrat la consultările cu preşedintele Nicuşor Dan, care se desfăşoară astăzi, la Palatul Cotroceni.
Din delegaţia USR fac parte Dominic Fritz, deputaţii Cătălin Drulă, Radu Mihaiu, Allen Coliban, Oana Ţoiu, Radu Miruţă şi europarlamentarul Vlad Voiculescu.
Liderii PNL anunţă ce au discutat cu preşedintele
Delegaţia PNL, condusă de Ilie Bolojan, a ieşit de la consultările cu preşedintele Nicuşor Dan.
Liberalii urmează să transmită, la ora 13.00, ce au discutat şi ce urmează pentru partid.
Sorin Grindeanu, declaraţii după consultările de la Cotroceni
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată după consultările de la Cotroceni, că social-democraţii nu au luat încă o decizie privind intrarea la guvernare și condiționează această decizie de existența unui program de guvernare clar, cu soluții economice viabile, asupra căruia să existe un consens între partide.
Grindeanu a subliniat că întâlnirea cu președintele Nicușor Dan a fost informală, axată pe realitatea economică actuală, și că discuțiile trebuie să continue pentru a defini un plan coerent, înainte de a se discuta despre funcții sau majorități parlamentare.
Pe larg, AICI
Partidul SOS nu participă la consultări pentru că nu-l recunoaşte pe Nicuşor Dan ca preşedinte
Partidul SOS România a anunțat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că nu va participa la consultările convocate de președintele Nicușor Dan la Palatul Cotroceni.
Formațiunea susține că nu îl recunoaște pe acesta ca președinte legitim și consideră inutilă orice simulare de dialog.
În plus, liderii SOS au programată o ședință a Biroului Executiv Central, în cadrul căreia vor discuta despre demersurile legale și politice împotriva actualului șef al statului și a „puterilor care îl susțin”.
PNL, la consultări cu preşedintele
Delegaţia Partidului Național Liberal (PNL) a ajuns la Palatul Cotroceni, pentru a participa la consultările cu preşedintele Nicuşor Dan.
Din delegaţie fac parte următorii: Ilie Bolojan, președinte, Adrian Veştea, secretar general, Cătălin-Marian Predoiu, prim-ministru interimar, Dan-Ștefan Motreanu, prim-vicepreședinte şi Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 din Capitală.
PSD urmează să anunţe ce a discutat cu Nicuşor Dan
Președintele interimar al Partidului Social Democrat, Sorin Grindeanu, va susține astăzi, 28 mai 2025, începând cu ora 11.00, o conferință de presă la sediul central al PSD din Șos. Kiseleff nr. 10.
Tema conferinţei o reprezintă consultările cu preşedintele Nicuşor Dan, desfăşurate la Palatul Cotroceni.
Delegaţia PSD a plecat spre consultările cu Nicuşor Dan
Delegaţia PSD a plecat de la sediul partidului din bulevardul Kiseleff spre Palatul Cotroceni.
Din delegaţia social-democraţilor fac parte preşedintele interimar Sorin Grindeanu, dar şi Lia Olguţa Vasilescu, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Marian Neacşu şi Victor Negrescu.
Printre solicitările PSD se numără să nu fie tăiate investiţiile şi fără taxe noi la salarii şi pensii.
Nicuşor Dan vrea toate partidele pro-occidentale în viitorul guvern
Preşedintele interimar al României Nicuşor Dan a declarat, miercuri dimineaţă, înainte de începerea consultărilor cu partidele politice, că nu îşi doreşte un guvern minoritar.
„Se pot multe, însă cel mai important este să dai o stabilitate şi o predictibilitate şi nu poţi să faci asta cu un guvern minoritar. De asta, eu îmi doresc ca cele patru partide pro-occidentale să fie în guvern, să avem o majoritate stabilă pentru că cine vrea să investească în România sau cine vrea să împrumute România să ştie că există o stabilitate”, a declarat Nicuşor Dan.
Preşedintele României, Nicuşor Dan, a convocat miercuri, 28 mai, la Palatul Cotroceni, prima rundă de consultări informale cu partidele parlamentare.
Nicuşor Dan, prima rundă de consultări cu partidele
Deşi discuţiile au fost anunţate drept informale, formaţiunile politice intră la masa negocierilor cu mesaje clare, poziţii divergente şi interese bine conturate, potrivit news.ro.
PNL şi USR s-au aliniat în spatele aceleiaşi propuneri pentru funcţia de premier, Ilie Bolojan, văzut ca omul capabil să conducă un guvern de reformă. Delegaţia liberală va fi condusă chiar de Bolojan, iar USR susţine că aceasta este şi dorinţa preşedintelui.
În schimb, PSD vine fără propuneri concrete, refuzând să discute despre funcţii. Social-democraţii, prin vocea lui Mihai Fifor, declară că nu sunt interesaţi de împărţirea puterii, ci vor susţine doar măsuri în interesul cetăţenilor şi îşi rezervă decizia privind intrarea la guvernare pentru o etapă ulterioară.
UDMR insistă pe necesitatea formării unui guvern majoritar care să includă şi PSD, în timp ce AUR condiţionează participarea de scuze publice din partea preşedintelui, pe care îl acuză de partizanat politic în campanie. SOS România a anunţat că boicotează consultările, pe motiv că alegerile prezidenţiale ar fi fost „viciate” prin excluderea Dianei Şoşoacă din cursa electorală. POT, în schimb, va participa la negocieri.
Consultările vor avea loc miercuri, 28 mai 2025, după următorul program:
Ora 09:00: Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 10:30: Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 12:00: Uniunea Salvați România (USR);
Ora 13:30: Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
Ora 15:00: Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale;
Ora 16:00: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 17:00: Partidul S.O.S. România;
Ora 18:00: Partidul Oamenilor Tineri (POT);
Ora 19:00: Parlamentari neafiliați.