Preşedintele Poloniei: Dacă Putin va folosi arme chimice în Ucraina, NATO şi SUA vor trebui să se gândească serios la un răspuns

Publicat: 13 mart. 2022, 17:39, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Preşedintele Poloniei: Dacă Putin va folosi arme chimice în Ucraina, NATO şi SUA vor trebui să se gândească serios la un răspuns

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că folosirea de arme chimice de către Rusia în Ucraina ar însemna o „schimbare de paradigmă şi că NATO şi SUA vor trebui atunci să se gândească la cel mai potrivit răspuns.

Întrebat într-un interviu apărut duminică la postul britanic de televiziune BBC dacă folosirea de arme chimice de către preşedintele rus Vladimir Putin ar fi o linie roşie pentru NATO, care ar fi atunci nevoită să intervină, Duda a răspuns:

„Dacă el (Putin) foloseşte arme de distrugere în masă, atunci acest lucru ar fi o schimbare de paradigmă”.

„Cu siguranţă, Alianţa Nord-Atlantică şi liderii săi conduşi de SUA vor trebui să se aşeze la masă şi vor fi nevoiţi să se gândească serios ce vor face, pentru că atunci lucrurile ar începe să devină periculoase”, a afirmat preşedintele polonez.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a spus că e posibil ca Rusia să plănuiască misiuni cu arme chimice în Ucraina, fapt ce ar echivala cu o crimă de război.

Stoltenberg a respins acuzaţiile guvernului rus că SUA au administrat în mod secret laboratoare în Ucraina pentru dezvoltarea de arme biologice, informează Agerpres.

„Acum că au fost făcute aceste acuzaţii, trebuie să rămânem vigilenţi, deoarece este posibil ca Rusia însăşi să plănuiască misiuni cu arme chimice sub acest pachet de minciuni”, a spus el, precizând că asta ar echivala cu o crimă de război.