Președintele PSD folosește usturoiul pe post de armă politică

În timp ce o schemă de ajutor de minimis pentru producătorii de usturoi este în dezbatere publică, liderul PSD, Marcel Ciolacu, se arată nemulțumit de modul cum producătorii sunt sprijiniți și dă ca exemplu inițiativele social – democraților. Doar că nivelul alocațiilor de atunci era similar sau chiar mai mic decât cel propus în prezent.

Într-o postare făcută joi pe Facebook, Marcel Ciolacu se plânge de „faptele și rezultatele” actualilor guvernanți și dă drept exemplu cazul comunei Copălău din județul Botoșani. Conform liderului social – democrat, înainte de 2019 aici se cultiva o suprafață de 25 ha cu usturoi.

Prin ajutorul de minimis stabilit în Hotărârea de Guvern 108/2019, PSD introducea măsuri de sprijin astfel încât, în 2020, în aceeași comună, suprafața cultivată s-a dublat iar în 2021 a ajuns la 110 ha.

„În paralel, datele oficiale ale Ministerului Agriculturii arată clar că sprijinul financiar acordat acestei culturi a redus cu 30% importurile de usturoi. După ce anul trecut programul de sprijinire a producătorilor agricoli a fost redus cu 47%, în 2021 nu se știe la această oră dacă acest program cu rezultate concrete va continua și sub ce formă”, susține Marcel Ciolacu.

Liderul PSD nu știe sau omite să spună că exact în acest moment e în dezbatere publică o Hotărâre privind modificarea și completarea HG nr. 108/2019, cu care se lăuda mai sus. Este vorba de aprobarea schemei de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi” iar cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii, propuneri sau sugestii până pe 26 martie.

Conform documentului publicat de Ministerul Agriculturii, în 2021 valoarea ajutorului de minimis este de maximum 14.617,5lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/ha, la cursul de schimb de 4,8725lei pentru un euro.

Dacă în HG emis de Guvernul PSD era prevăzut un prag de 15.000 euro, acesta e ridicat în prezent la 20.000 euro/ trei exerciţii financiare/ beneficiar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...