Președintele Turciei susține existența a două state independente în Cipru

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a deplasat duminică în Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara, unde a susţinut divizarea definitivă a Ciprului în două state independente şi a dat vina pe ciprioţii greci pentru eşecul soluţionării lungului conflict de pe insula mediteraneană divizată, transmit AFP, DPA şi EFE, citate de Agerpres.

„Astăzi în Cipru există două popoare separate, două ordini democratice separate şi două state separate.Trebuie discutată şi negociată o soluţie bazată pe două state pe baza egalităţii suverane”, a spus preşedintele turc.

Erdogan a dat vina pe partea greco-cipriotă pentru eşecul negocierilor pentru soluţionarea conflictului, deoarece, a spus el, „nu vrea să împartă cu comunitatea cipriotă-turcă nici puterea politică, nici bogăţia, nici spitalele”.

Liderul de la Ankara, însoţit de o mare delegaţie de politicieni, printre care ministrul de externe Mevlut Cavusoglu şi liderul Partidului Mişcării Naţionaliste (MHP, de extremă dreapta) Devlet Bahceli, a fost primit de Ersin Tatar, fostul prim-ministru conservator care în urmă cu aproape o lună a fost ales noul ‘„preşedinte” al statului separatist, fiind susţinut de Erdogan.

Naţionalistul Ersin Tatar apără o soluţie cu două state, spre deosebire de predecesorul său, Mustafa Akinci, care susţinea reunificarea sub forma unui stat federal. Erdogan a salutat alegerea lui Tatar drept începutul unei „noi ere” în Cipru.

Vizita preşedintelui turc în în partea de nord a Ciprului este menită să marcheze 37 de ani de la autoproclamarea în 1983 a Republicii Turce a Ciprului de Nord în partea ocupată de armata turcă în 1974 şi recunoscută doar de Ankara.

Liderul turc a făcut o oprire simbolică în Varosha, o staţiune fantomă de pe litoral, într-un gest considerat o „provocare fără precedent” de către guvernele de la Atena şi Nicosia. Agenda vizitei includea şi un „picnic” la Varosha, care nu a mai avut loc din cauza vremii nefavorabile.

În octombrie Tatar a redeschis acest oraş transformat în zonă militară şi unde accesul a fost interzis de armata turcă după invadarea nordului insulei în urmă cu 46 de ani. Deschiderea a declanşat un val de critici internaţionale, inclusiv din partea UE şi ONU, al cărei Consiliu de Securitate a reamintit că în mai multe rezoluţii a fost stipulat clar că orice încercare de a popula Varosha cu alţi oameni decât foştii locuitori ai zonei este inadmisibilă.

Vizita a fost însoţită de protestele a sute de ciprioţi turci care au manifestat împotriva influenţei Ankarei în nord şi a prezenţei lui Erdogan în Cipru. Critica protestatarilor a fost îndreptată împotriva Turciei şi a noului guvern naţionalist din Republica Turcă a Ciprului de Nord. „Libertate, nu supunere”, „Ultimul cuvânt din Cipru aparţine ciprioţilor”, „Ankara, ia mâinile de pe noi” au fost câteva dintre sloganurile rostite de participanţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...