Preşedintele Ungariei: Să se întărească în noi voinţa de a face!

„Îmi doresc ca, în noul an, voinţa de a face ceva să se întărească în noi, nu doar să persiste, să nu ne copleşească letargia, îngăduinţa”, a declarat preşedintele Ungariei, János Áder, în urarea sa de Anul Nou, difuzată de mai multe canale ale mass-mediei publice ungare.

János Áder a citat dintr-un articol publicat de Csíkszentmihályi Mihály, psiholog maghiar de renume mondial, trecut recent în nefiinţă: „Ne putem trăi viaţa ca o piesă de şah, dirijată de forţe externe sau putem lua frâiele în mâinile noastre. (…) Ne putem vedea permanent victimizaţi, dar cât de diferit este să fii prins în muncă cu satisfacţie”. Preşedintele Ungariei a subliniat că, în anul care trecut, au fost mulţi care nu s-au lăsat doborâţi, au fost capabili să depăşească neputinţa, descurajarea. János Áder a vorbit şi despre faptul că generaţiile anterioare au trecut de mai multe ori prin perioade cu războaie, când viaţa lor nu a decurs în mod natural. În cele mai severe luni din Al Doilea Război Mondial toată lumea s-a dezobişnuit să mai facă planuri, să gândească pe termen lung. „Astăzi suntem cumva la fel cu pandemia, acum în cel de-al doilea an”, a mai afirmat János Áder.

„Vom scăpa în sfârşit de povara deprimantă şi ameninţătoare a pandemiei”

În opinia sa, anul 2021 a fost similar în multe privinţe cu anul 2020, cu perioade mai bune şi mai rele, alternând în funcţie de valurile pandemiei. Potrivit şefului statului, diferenţa uriaşă dintre cei doi ani de pandemie a fost că, în anul 2021, erau deja disponibile instrumentele necesare imunizării. „Vaccinurile ne-au ajutat să salvăm vieţi” şi putem supravieţui pandemiei cu mai puţine restricţii, a explicat János Áder, care a atras atenţia asupra faptului că, astăzi, un celebru om de ştiinţă din lume este Katalin Karikó, dezvoltatoarea tehnologiei necesare pentru noua generaţie de vaccinuri împotriva coronavirusului.

În discursul său, János Áder a cerut telespectatorilor şi ascultătorilor să se gândească la toţi aceia ale căror „nume nu le cunoaştem”, deşi zilnic administrau mii de vaccinuri, ţineau mâinile muribunzilor, coordonau activităţile instituţiilor sociale, „ne apărau siguranţa, ne protejau graniţele”, cultivau pământul şi au oferit servicii. În calendarul din noul an încă nu se vede în care lună, săptămână „vom scăpa în sfârşit de povara deprimantă şi ameninţătoare a pandemiei”. Este nevoie de răbdarea, atenţia şi perseverenţa tuturor pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil – a conschis János Áder, care, la finalul discursului său, l-a citat pe scriitorul şi poetul Márai Sándor: „Omul nu se află doar la voia întâmplării. Omul mai şi influenţează ce să se întâmple cu el”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Arafat şi şefii IGSU, cercetaţi penal de procurorii militari pentru vătămare...

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia au scos în evidenţă modul defectuos de intervenţie al departamentului condus de Raed Arafat. Evenimentul de la...