Preşedinţia cehă a Consiliului UE se pregăteşte să ia temperatura statelor membre cu privire la reforma blocului comunitar

Republica Cehă şi-a început mandatul de şase luni la conducerea Consiliului Uniunii Europene prin pregătirea unui chestionar pentru ţările membre pentru a înţelege dacă acestea ar fi deschise faţă de o schimbare a procesului de luare a deciziilor la nivelul UE şi în care domenii, notează luni euractiv.com.

Chestionarul se va concentra pe ”schimbările care pot fi făcute în cadrul tratatelor actuale, în special prin clauzele pasarelă”, a declarat ministrul ceh al afacerilor europene Mikulas Bek.

Tratatul de la Lisabona, care guvernează funcţionarea UE, include aşa-numitele ”clauze pasarelă” care permit derogarea de la procedura legislativă prevăzută iniţial în tratate. Mai precis şi în anumite condiţii, aceste clauze permit ‘trecerea’ de la o procedură legislativă specială la o procedură legislativă ordinară, pentru adoptarea unui act într-un domeniu dat. De asemenea, ele permit ‘trecerea’ de la un vot în unanimitate la un vot cu majoritate calificată, pentru adoptarea unui act într-un domeniu dat.

Activarea unei clauze pasarelă depinde întotdeauna de o decizie adoptată în unanimitate de Consiliu sau de Consiliul European. Astfel, în toate cazurile, toate ţările UE trebuie să cadă de acord înainte de a putea activa o astfel de clauză. În anumite cazuri, poate fi necesar şi consimţământul Parlamentului European.

Bek a recunoscut că recomandarea ”puternică” din partea cetăţenilor UE de a abandona votul în unanimitate este ”o idee foarte disputată şi controversată din punct de vedere politic”.

”Totuşi, poate exista spaţiu pentru unele schimbări”, a adăugat ministrul ceh.

Un vot cu majoritate calificată – un sistem în care decizia are nevoie de susţinerea a cel puţin 15 dintre cele 27 de state membre cu condiţia ca ele să reprezinte minimum 65% din populaţia totală a UE – în întregul domeniu al politicii externe şi de securitate pare extrem de improbabil.

Pe de altă parte, sfârşitul unanimităţii este posibil în domenii specifice, precum lista de sancţiuni.

”Am dori ca statele membre să încerce să identifice, din perspectiva lor, domeniile unde îşi pot imagina o trecere de la unanimitate la majoritate calificată”, a explicat ministrul Mikulas Bek.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăsat să se înţeleagă că ar putea susţine schimbări ale tratatelor UE dacă acest lucru ar fi necesar pentru a pune în practică recomandările făcute de cetăţenii UE în cadrul Conferinţei privind Viitorul Europei, care s-a încheiat în 9 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...
Ședință guvern Ciucă

Planul de austeritate s-a amânat! Guvernul nu votează Ordonanța, ci va...

Răsturnare de situație la mult anunțatul plan de reducere a cheltuielilor statului. S-a amânat! În schimb, guvernul va avea luni, 24 aprilie, runde de...