Prețul aurului a atins maxime istorice, în aprilie

Publicat: 09 mai 2024, 10:17, de George Andrei, în Finanțe , ? cititori
Prețul aurului a atins maxime istorice, în aprilie

Aurul a atins noi maxime istorice, pe parcursul lunii aprilie 2004, dar până la sfârșitul lunii, prețurile au scăzut simțitor, arată Consiliul Mondial al Aurului (WGC), într-o analiză remisă, joi, ziarului Puterea.

Relativa stabilitate s-a datorat achizițiilor pe piața Chinei și creșterii achizițiilor făcute de băncile centrale, tendință considerată de analiști ca fiind ,,principalii factori de sprijin”.

Piața este în mare măsură stabilă, iar prețurile sunt setate să rămână neschimbate pentru mai mult timp, „fără o aterizare” bruscă, cel mai probabil, consideră analiștii WGC. Riscurile unei stagflații sunt, totuși, în creștere, deoarece creșterile de preț par fragile, chiar dacă inflația rămâne problematică.

Pe plan global, Europa a generat fluxuri semnificative de ieșiri, în aprilie.

ETF-urile globale pe aur au înregistrat a unsprezecea ieșire lunară consecutiv, în aprilie, generând un minus în tranzacții de 2,2 miliarde dolari.

Intrările din America de Nord (+124 milioane dolari) și din Asia (+1,5 miliarde dolari) nu au reușit să atenueze pierderile europene în cotații, care au fost de (-3,7 miliarde dolari) în cursul lunii.

Ieșirile anuale au totalizat 8,7 miliarde dolari, înregistrându-se o reducere cu 146 de tone a deținerilor.

În topul ieșirilor este Europa, cu minus 6,6 miliarde dolari, urmată de America de Nord, cu minus 4,2 miliarde dolari. În acest timp Asia a fost singura regiune care a plafonat intrările, la nivelul de plus 2,2 miliarde dolari.

Un ETF (Exchange Traded Fund) reprezintă o colecție diversificată de active (similar unui fond mutual), care se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile. Ca și în cazul fondurilor mutuale, ETF-urile iau în calcul active precum acțiuni, obligațiuni, indici (cele mai multe ETF-uri urmăresc performanța unui indice) și mărfuri. ETF-urile acoperă uneori un segment al pieței, sau reflectă un indice, astfel încât deținerile lor ar putea fi descompuse în diferite acțiuni, cu ponderi specifice.

ETF-urile reprezintă o categorie de instrumente financiare care a câștigat popularitate în ultima perioadă, numărul acestora crescând cu 70% din 2008 până în prezent.

Rezervele de aur acumulate de țările lumii, în vistieriile băncilor centrale, totalizau 38.764 tone, în 2023, dintre care Statele Unite dețineau cea mai mare rezervă de aur tezaurizat, 8.133 de tone.

Din această cantitate, mai mult de jumătate, 4.580 tone, sunt depozitate în lingourile din seifurile bazei militare de înaltă securitate Fort Knok.

În statisticile top 10 ale World Gold Council (WGC), după SUA urmează Germania, cu o rezervă , cu 3.355 de tone, Italia, cu 2.451 tone, Franța, cu 2.436 de tone, Rusia, cu 2.298 tone, China, cu 1.948 tone, și Elveția, cu 1.040 de tone.

Saltul dinamic al acumulărilor de aur la nivel mondial arată o transformare fundamentală în sentimental economic, și comportamentul guvernelor în politicile lor, cu implicații semnificative la nivel global, în viitor.

În top 25 de țări cu cele mai mari rezerve de aur din lume nu se află și România, nivelul rezervei de aur al țării fiind de numai 103,6 tone, cu o valoare de 6,240 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.

Aproximativ 61 de tone din totalul de 103,6 tone al României sunt depozitate la Banca Angliei, în Marea Britanie, din rațiuni de siguranță. Pentru administrarea depozitului, Banca Națională a României plătește anual către Banca Angliei circa 70.000 de dolari