Petrolul se scumpește de la o zi la alta. Barilul riscă să atingă pragul de o sută de dolari în iarna aceasta

Publicat: 26 oct. 2021, 13:02, de Otilia Caloian, în ECONOMIE , ? cititori
Petrolul se scumpește de la o zi la alta. Barilul riscă să atingă pragul de o sută de dolari în iarna aceasta
petrol titei

Prețul petrolului ar putea ajunge la o sută de dolari barilul, după ce în 2020, acesta costa sub 40 de dolari, estimează analiștii din sectorul energetic.

“Impactul creşterii preţurilor la petrol poate fi resimţit deja. Preţurile petrolului se situează în jur de 86 de dolari pe baril, în timp ce în 2020, la sfârşitul lunii octombrie, preţurile erau sub 40 dolari pe baril. Deşi cererea de petrol nu a revenit pe deplin la nivelurile pre-pandemice, criza energetică actuală creşte cererea de ţiţei”, arată o analiză realizată de brokerul de pieţe internaţionale XTB România, companie listată pe Bursa de la Varşovia, citată de Agerpres.

 Nimeni nu se aştepta ca, după scăderea bruscă a preţurilor de anul trecut la numeroase produse de uz zilnic, situaţia să se schimbe la 180 de grade atât de rapid. Gazele s-au scumpit exagerat în ultimul an, la fel si barilul de petrol. “Preţurile gazelor naturale în Europa au crescut cu 500-600% în ultimul an. Preţurile cărbunelui din întreaga lume au crescut cu 100-150% în aceeaşi perioadă. Petrolul sau gazele naturale din SUA nu s-au confruntat cu un raliu atât de amplu, dar chiar şi în aceste cazuri preţurile au crescut cu câteva zeci la sută”, afirmă sursa citată.

Participanţii la piaţă speculează că petrolul ar putea atinge 100 de dolari pe baril în timpul iernii şi că preţurile gazelor naturale, în prezent, în jur de 5 dolari pe MMBTU (British Therman Units – n.r.), vor atinge valori de două cifre, arată analiza citată.

Cel mai simplu mod de a reduce costurile ar fi să ne îndepărtăm de combustibilii fosili, se spune în analiză. Acest lucru este mai uşor în teorie decât în practică, iar procesul progresează lent. Numeroase ţări au decis să treacă la gazul natural ca mijloc de producere a energiei. Este un mod mai scump, dar are ca rezultat emisii de CO2 de două ori mai mici şi o cantitate mult mai mică de alte deşeuri. Între timp, ţările sporesc cota surselor regenerabile de energie în detrimentul surselor convenţionale de energie, în special în defavoarea cărbunelui. Toate piesele par să se potrivească. Preţurile mai ridicate ale emisiilor determină guvernele să favorizeze sursele de energie cu mai puţine emisii, cum ar fi sursele regenerabile de energie sau gazele naturale. Cu toate acestea, a apărut o problemă.

“Cât de mult pot creşte preţurile? Depinde de zona de pe glob la care facem referire. Estimările iniţiale sugerează că preţurile energiei din Regatul Unit vor creşte cu aproape 30% până în 2022. Gazul natural este de câteva ori mai ieftin decât în Europa, dar gospodăriile vor plăti în continuare cu aproximativ 30% mai mult decât în ultimul sezon de iarnă. Se aşteaptă ca preţul energiei electrice să fie mai mic cu 10%. Motivul ar putea fi cota mare de energie produsă nuclear. Pe de altă parte, gospodăriile care se bazează pe păcură sau propan ca mijloace de încălzire pot experimenta creşteri de preţ de 40-50%”, a conchis analiza citată.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele