Prețul cafelei a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Tendință de creștere până în 2023

Vremea nefavorabilă și constrângerile legate de aprovizionarea la nivel mondial au făcut ca prețul cafelei să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, iar tendința de creștere va continua până în 2023, potrivit estimărilor analiștilor, relatează CNBC.

Contractele de cafea cu livrare în decembrie au încheiat ședința de tranzacționare de luni la 2,34 dolari pe livră, după ce, joi, contractele futures pe cafea de la Intercontinental Exchange din New York au ajuns la 2,46 dolari, marcând cel mai ridicat preț din 2011, când a depășit 3 dolari pe livră.

Între timp, prețul de referință al Asociației Internaționale a Cafelei a atins vineri un nivel de 2,07 dolari pe livră, în creștere cu 85% față de anul trecut.

Fenomenele meteorologice nefavorabile vor afecta producția mai târziu în acest an, dar și 2022 și, probabil, chiar și în 2023.

La creșterea cotațiilor a contribuit și incertitudinea din țări exportatoare precum Etiopia, care se află în pragul unui război civil, și Vietnam, care înregistrează o creștere a cazurilor de Covid-19 care ar putea afecta producția.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole