Prețul energiei ar putea lăsa România fără industrie siderurgică. Conducerea combinatului din Galați caută „modalități de gestionare a situației”

Publicat: 06 sept. 2022, 09:00, de Sorin Costea, în Business , ? cititori
Prețul energiei ar putea lăsa România fără industrie siderurgică. Conducerea combinatului din Galați caută „modalități de gestionare a situației”

Prețurile la energie electrică și gaze, dar și scăderea pieței europene a oțelului în contextul războiului din Ucraina, au adus și industria siderurgică într-o situație fără precedent, punând în pericol continuarea producției.

Principala unitate de producție din România, Combinatul Siderurgic „Liberty” de la Galați se confruntă cu mari probleme în derularea operațiunilor și după ce pe platforma siderurgică a fost vehiculată știrea că ar putea fi închis și ultimul furnal aflat în funcțiune, situație care ar fi însemnat de fapt închiderea activității combinatului, reprezentanții bordului director au transmis angajaților un mesaj în care sunt prezentate problemele cu care se confruntă compania și în care se spune că deocamdată sunt căutate „modalități de gestionare responsabilă a situației”.

În afară de combinatul de la Galați, în România mai funcționează Combinatul Siderurgic de la Hunedoara, aflat în proprietatea Grupului ArcelorMittal cu o participaţie de 96,5% și SIF Banat-Crişana, cu un pachet de 2,98%. Dar și combinatul din Hunedoara este într-o situație economică dificilă, din cauză că a înregistrat pierderi în 2020 și 2021. La începutul lunii septembrie, Grupul ArcelorMittal a închis două combinate siderurgice din Europa.

Principala problemă, creșterea prețului energiei. Companiile cer „suportul Guvernului pentru industria românească”

În mesajul transmis angajaților Combinatului Siderurgic „Liberty” de către Sandip Biswas, Interim CEO for Liberty Primary Steel and Mining în cadrul Grupului „Liberty Steel” se face precizarea că cea mai dificilă provocare cu care se confruntă compania este creșterea prețurilor la energie și gaze, care au determinat reducerea producției în industriile energo-intensive, companiile din aceste domenii industriale având nevoie de susținerea Guvernului României pentru depășirea acestor situații de criză și continuarea producției:

„În primul rând, piaţa de energie şi impactul său asupra inflaţiei: preţurile energiei au crescut masiv în Europa pe fondul creşterilor preţului la gaz, care a atins cote-record. Acestea au condus la inflaţia care pune presiune pe economia majorităţii ţărilor şi pe capitalul de lucru al industriilor energo-intensive, de aceea multe companii şi-au redus producţia.

În cadrul asociaţiilor profesionale, colaborăm cu mari companii industriale şi solicităm suportul Guvernului pentru industria românească în această perioadă”.

Sunt înregistrate scăderi ale cererii de laminate pe piața europeană, din cauza războiului din Ucraina și dumpingului

Alte dificultăți în siderurgia românească sunt provocate de perturbările intervenite pe piața europeană a oțelului, atât în contextul războiului din Ucraina, care a diminuat consumurile de laminate, dar și din cauză că producătorii din afara Uniunii Europene, care beneficiază de prețuri mai mici la energie și gaze și nu plătesc certificate pentru emisii CO2 își permit să vândă laminate pe piața europeană la prețuri de dumping.

„Cel de-al doilea factor important este piaţa de oţel: cerere de oţel la nivel european a înregistrat o scădere în majoritatea segmentelor în al doilea semestru al anului 2022. Această scădere a fost determinată în principal de stocurile excesive, ca urmare a preocupărilor legate de aprovizionare în contextul războiului din Ucraina, dar şi de o creştere mare a importurilor în Europa la preţuri de dumping.

Pieţele de construcţii şi infrastructură sunt într-o situaţie mai bună, ceea ce se potriveşte cu portofoliul nostru, dar – în afară de câteva semne de revigorare – majoritatea analiştilor estimează că cererea va stagna o perioadă înainte de a-şi reveni spre sfârşitul anului”, se spune în mesajul reprezentantului Grupului „Liberty Steel”.

Vom evalua o serie de modalităţi prin care putem să gestionăm în mod responsabil această situaţie”

Situația în care se află combinatul de la Galați este cu mult mai dificilă decât în perioada crizei din perioada 2009 – 2010, când producția a scăzut la 1,9 milioane de tone sau în perioada 2013 – 2016, când întreaga piață europeană a oțelului a fost afectată de dumpingul practicat de producătorii de oțel din China.

Administrația combinatului gălățean a depășit acele situații de criză. Acum, reprezentanții administrației sunt ceva mai rezervați în a oferi garanții de ieșire din criză, rezumându-se doar la a le comunica angajaților că deocamdată sunt căutate modalităţi pentru gestionarea situației.

„În acest moment continuăm activitatea combinatului în mod normal, iar săptămânile viitoare vom analiza piaţa şi costurile noastre operaţionale şi vom evalua o serie de modalităţi prin care putem să gestionăm în mod responsabil această situaţie”, se spune în mesajul trimis angajaţilor de către Sandip Biswas, Interim CEO for Liberty Primary Steel and Mining.