Preţului petrolului livrat de Rusia, plafonat de UE la 60 de dolari barilul

Acord al celor 27 de state membre ale UE cu privire la plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul. Măsură va fi impusă companiilor care furnizează servicii de transport sau de asigurări pentru livrarea petrolului, arată AFP.

La acestă înţelegere se ajunsese joi, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, solicitând un plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. Vineri, însă,  Varşovia a acceptat plafonul de 60 de dolari barilul.

 Oiectivul acestei măsuri este să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat contra Ucrainei, fiind complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi care intră în vigoare luni.

Astfel, UE interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă (companii de transport, de asigurări etc.) să-şi ofere serviciile dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul.

În prezent, petrolul rusesc are o cotație de circa 65 de dolari barilul.

Dacă preţul petrolului rusesc ar scădea sub 60 de dolari barilul, măsura luată de UE prevede stabilirea unui prag de 5% sub preţul pieţei, astfel încât Rusia să trebuiască  să-şi oprească exporturile de petrol.

Chiar și așa, sunt și experţi care se tem de o destabilizare a pieţei mondiale a petrolului, o necunoscută fiind şi reacţia ţărilor OPEC.

În ceea ce privește Rusia, aceasta a avertizat deja că nu va livra petrol către ţările care îi impun plafoane tarifare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...