Preţului petrolului livrat de Rusia, plafonat de UE la 60 de dolari barilul

Acord al celor 27 de state membre ale UE cu privire la plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul. Măsură va fi impusă companiilor care furnizează servicii de transport sau de asigurări pentru livrarea petrolului, arată AFP.

La acestă înţelegere se ajunsese joi, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, solicitând un plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. Vineri, însă,  Varşovia a acceptat plafonul de 60 de dolari barilul.

 Oiectivul acestei măsuri este să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat contra Ucrainei, fiind complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi care intră în vigoare luni.

Astfel, UE interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă (companii de transport, de asigurări etc.) să-şi ofere serviciile dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul.

În prezent, petrolul rusesc are o cotație de circa 65 de dolari barilul.

Dacă preţul petrolului rusesc ar scădea sub 60 de dolari barilul, măsura luată de UE prevede stabilirea unui prag de 5% sub preţul pieţei, astfel încât Rusia să trebuiască  să-şi oprească exporturile de petrol.

Chiar și așa, sunt și experţi care se tem de o destabilizare a pieţei mondiale a petrolului, o necunoscută fiind şi reacţia ţărilor OPEC.

În ceea ce privește Rusia, aceasta a avertizat deja că nu va livra petrol către ţările care îi impun plafoane tarifare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...