Prevenirea bullying‑ului între tehnici de empatie și autocunoaștere în educația religioasă

Publicat: 23 iul. 2025, 23:44, de Rona David, în Culte , ? cititori
Prevenirea bullying‑ului între tehnici de empatie și autocunoaștere în educația religioasă

Subiectul orelor de religie și legătura lor cu prevenirea bullying-ului este unul tot mai discutat în contextul educației moderne. Tema a fost abordată și la Școala de vară de la Mânăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus unde peste 80 de profesori de religie din întreaga țară s‑au reunit la ediția a IV‑a evenimentului (6–11 iulie 2025).

La workshopul „Prevenirea bullying‑ului…”, coordonat de dr. Ramona Buzgar (UBB Cluj), participanții au exersat tehnici de empatie, compasiune și auto‑cunoaștere – cheia identificării și soluționării conflictelor în clase.

Legătura dintre orele de religie și prevenirea bullying-ului – Promovarea valorilor etice

Religia pune accent pe: iubirea față de aproape, iertare, respect pentru demnitatea umană. Aceste valori pot reduce tendințele agresive și pot susține incluziunea copiilor.

  • Dezvoltarea empatiei
  • Lecțiile biblice sau din alte religii pot încuraja înțelegerea suferinței altora și compasiunea față de cei marginalizați.
  • Dialog interconfesional și intercultural
  • Dacă sunt bine structurate, orele de religie pot învăța elevii să respecte diversitatea și să evite stereotipurile.
  • Construirea unei comunități școlare mai armonioase
  • Elevii care învață să colaboreze, să se roage împreună (dacă doresc), să reflecteze asupra binelui, pot dezvolta relații mai sănătoase.

Școala de vară în formarea elevului 

Școala de vară de la Sâmbăta de Sus a debutat cu Sfânta Liturghie, urmată de o sesiune de team‑building condusă de prof. dr. Ionița Timiș, prof. Mirela Crăciunescu și prof. Nițu Ionuț, sub aripa spirituală a IPS Laurențiu Streza.

Sub semnul credinței și al tradiției, pe parcursul celor cinci zile, cadrele didactice au interacționat cu personalități de renume: PS Daniil Stoenescu, prof. univ. dr. Adrian Oprea, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, prof. conf. dr. Vasile Timiș.

Profesorii Monica Opriș și Simona Himcinschi au abordat tema „Credința între convingere personală și mărturisire publică”, subliniind rolul autenticității în relația profesor‑elev.

Educație digitală și dependența de digital

Prof. Felicia Engel (Germania) a prezentat aspecte esențiale legate de dependența digitală, oferind instrumente pentru dialog în școală, iar Pr. prof. dr. Ioan Emilian Raza a facilitat activități practice care să crească atractivitatea orei de religie prin implicare directă.

Vocile participanților

„Fundația viitorului poate fi creionată de tradiție… Obiceiurile sunt o desfășurare de lumină și culoare… Ideile, simțirile și trăirile s‑au transmis dintr‑o generație în alta ca un testament nescris…”, a spus Prof. Alexandra Leordean din Timișoara.

La rândul său, Pr. prof. Biton Iustin, Prahova a mulțumit „Cu recunoștință, încheiem astăzi această întâlnire, împletind rugăciunea cu lumina cunoașterii… Să ne fie vacanța și noul an școlar Înviere și viață veșnică!”

„PACE, BUCURIE, PRIETENI!… Plec spre casă cu multe întrebări frumoase… trebuie să fiu lumină din Lumină!”, a adăugat profesoara Nicoleta Vlad din Buzău.

„Școala de vară… a fost o experiență extraordinară… un restart ‹creșterii noastre în empatizare›… o investiție excelentă în puterea de a merge mai departe!”, consideră prof. dr. insp. Elena Cocârla din Brăila.

O educație religioasă revitalizată

La finalul Școlii de vară, profesorii mărturisesc că s‑au întors acasă îmbogățiți profesional și spiritual, echipați cu: abilități practice pentru prevenirea bullying‑ului, prin empatie și reflecție personală, resurse didactice inovatoare rezultate din implicarea elevilor în ateliere comune, consolidarea comunității profesionale — o rețea de sprijin spiritual și educațional.

Această ediție confirmă că, prin îmbinarea tradiției cu inovația și între credință și empatie, ora de religie capătă o relevanță reală în formarea elevului modern, sunt de părere toți participanții.