Previziuni sumbre de la Roubini: Cutremur financiar fără precedent!

Publicat: 05 apr. 2023, 17:00, de Teodora Dinu, în Business , ? cititori
Previziuni sumbre de la Roubini: Cutremur financiar fără precedent!

Economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis criza financiară din 2008, vine acum cu noi previziuni sumbre despre viitorul economiei mondiale. El are cuvinte de avertizare dure pentru ceea ce va urma.

Roubini: SUA va intra într-o criză financiară majoră

Nouriel Roubini a avertizat săptămâna aceasta că SUA se confruntă cu o criză financiară majoră, iar economia intră în ceea ce el numește „o buclă fatală”.

El a prognozat un viitor ciclu de scădere economică. SUA se luptă atât cu o inflație ridicată, cât și cu o povară mare a datoriei. Aceste probleme se perpetuează reciproc, a spus el, avertizând despre o recesiune și o criză financiară iminentă care nu s-ar agrava decât cu cât va dura mai mult.

„O recesiune severă este singurul lucru care poate tempera inflația prețurilor și a salariilor, dar va face criza datoriilor mai severă și, la rândul său, va alimenta o recesiune economică și mai profundă”, a spus el. „Din moment ce sprijinul de lichiditate nu poate preveni această buclă sistemică, toată lumea ar trebui să se pregătească pentru viitoarea criză a datoriilor”.

Renumitul economist, care este cunoscut pentru prognozele sale, a avertizat de luni de zile despre o criză stagflaționistă a datoriilor, care va implica o recesiune abruptă. Această criză va combina cele mai grave aspecte ale stagflației anilor 1970 și criza financiară din 2008. El se așteaptă ca un astfel de scenariu să lovească economia cu o inflație ridicată, o creștere scăzută a economiei și o prăbușire de 30% a burselor.

Inflație ridicată, niveluri ridicate ale datoriei și instabilitate financiară

Acest dezastru vine în mare parte ca urmare a trei factori de stres economic cu care se confruntă SUA: inflație ridicată, niveluri ridicate ale datoriei și instabilitate financiară.

Dar soluțiile la aceste probleme sunt în contradicție. Bancherii centrali vor trebui să scadă ratele dobânzilor pentru a ușura povara în creștere a datoriilor, dar, în același timp, vor trebui să crească ratele dobânzilor pentru a combate inflația. Acest lucru a fost complicat și mai mult de prăbușirea Băncii Silicon Valley luna trecută, care a creat și mai multă presiune pentru Rezerva Federală pentru a reduce ratele dobânzilor, pentru a stabiliza sistemul financiar.

Rezultatul este o „trilemă” care ne situează într-un impas, a spus Roubini, preluat de bussinesinsider.com. El a prezis că se va putea „scăpa” în cele din urmă de creșterea ratelor dobânzilor, iar acest lucru va provoca o inflație fulgerătoare, probleme de datorie și instabilitate financiară în întreaga economie americană.

Situația financiară din SUA va influența rapid și pe termen mediu sau lung întreaga economie mondială.

Citește și: Profeția lui Roubini: ”Cred că va apărea o criză stagflaționistă în acest an