Prezenţa Wagner în Belarus întăreşte regimul Lukașenko

Publicat: 28 iun. 2023, 18:30, de Ovidiu Zară, în Internațional , ? cititori
Prezenţa Wagner în Belarus întăreşte regimul Lukașenko

Alexander Lukașenko ar putea beneficia de luptătorii mercenarii ruși Wagner din țara sa, deoarece aceștia îi vor oferi probabil mai mult spațiu de manevră pentru eforturile Kremlinului de a domina Belarus, potrivit experților militari americani de la Institutul de Studii de Război (ISW) din Washington.

„Cu trupele lui Wagner în Belarus, Lukașenko ar putea contracara mai bine eforturile președintelui rus Vladimir Putin de a absorbi Belarusul în statul de uniune pe care îl are cu Rusia, în condiţiile în car ţara pe care o conduce, ca partener mai mic, este dependent de Moscova”, susţin analiştii ISW.

Lukașenko, aliat apropiat al lui Vladimir Putin, este cel care a intermediat între liderul de la Kremlin și șeful Wagner, Evgheni Prigojin, revolta de scurtă durată a unităților de mercenari Wagner de sâmbătă și l-a convins pe acesta din urmă să se predea.
Ca parte a unui acord de dezamorsare a rebeliunii, lui Prigozhin și luptătorilor săi li s-ar fi oferit exilul în Belarus. „Dacă acest lucru este adevărat, Lukașenko este un jucător inteligent din punct de vedere politic, capabil să exercite influență în eșaloanele superioare ale politicii ruse”, susţin experţii ISW.
„Lukașenko a intervenit, probabil, parțial, pentru a-i semnala lui Putin și altor oficiali de rang înalt de la Kremlin că este capabil să acționeze cu succes și independent în politica rusă. Capacitatea lui Lukașenko de a manipula agenții de putere din cercul cel mai intim al lui Putin este umilitoare pentru Putin”, mai menţionează analiza ISW.