Prezentatoarele de televiziune din Afganistan trebuie să poarte burqa în emisiuni

Afganistanul, ale căror frâie administrative au fost preluate anul trecut, în august, de către talibani, se confruntă, tot mai mult, cu îngrădiri de drepturi și de libertăți.

După ce, în urmă cu câteva săptămâni, a fost impusă burqa pe stradă pentru toate femeile, acum câteva zile, mai precis, pe18 mai, talibanii au anunțat printr-un decret că prezentatoarele de televiziune din Afganistan trebuie să apară la emisiuni cu fețele acoperite. Să citească știri, să vorbească, să întrebe cu fața acoperită.

Venirea talibanilor la putere a oprit femeile să mai meargă la școală, la facultate, la muncă. În plus, fetele nu pot părăsi casa decât dacă sunt însoțite de un tutore de sex masculin. Conform dorințelor lui Hibatullah Akhundzada, liderul suprem al talibanilor din 25 mai 2016 și emir al Afganistanului din 7 septembrie 2021, femeile trebuie să umble cu fețele acoperite pentru a evita „provocarea privirii masculine”.

Toate fetele, dacă vor să iasă din casă, trebuie să fie însoțite de bărbați din familie. Pentru Akhundzada, regula impusă de legea sharia nu permite  redeschiderea școlilor pentru femei. Deși există și școli doar pentru fete, potrivit emirului Afganistanului, elevele nu pot rămâne singure în clasă fără un bărbat care să le „vegheze”. Cei care refuză să-și acopere fața în întregime riscă amenzi și bătăi.

Potrivit Reuters, prevederea a intrat în vigoare pe 21 mai.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Iranul a lansat un atac cu drone asupra Israelului

UPDATE Ora 0,50 : Postul de televiziune american ABC relatează că, potrivit informațiilor armatei israeliene, atacurile iraniene au fost îndreptate exclusiv împotriva țintelor militare....

Vin luni grele pentru companiile din România! Falimentul bate puternic la...

Perspectivele economice destul de tulburi la nivel european, confirmate deja în Marea Britanie și Germania, au ridicat nivelul de alertă și în economia românească....