Prezentator britanic, mesaj controversat la adresa sportivei Emma Răducanu: Dacă joci într-o finală de tenis eşti britanică, dacă lucrezi în construcţii/eşti curier/chelneriţă eşti româncă

Publicat: 11 sept. 2021, 19:21, de Raluca I. Heroiu, în SPORT , ? cititori
Prezentator britanic, mesaj controversat la adresa sportivei Emma Răducanu: Dacă joci într-o finală de tenis eşti britanică, dacă lucrezi în construcţii/eşti curier/chelneriţă eşti româncă

Prezentatorul britanic de televiziune Adil Ray a postat, vineri, un mesaj controversat pe Twitter cu referire la Emma Răducanu.

Jucătoarea britanică Emma Răducanu, 18 ani, locul 150 WTA, o va întâlni sâmbătă pe sportiva canadiană Leylah Fernandez, 19 ani, locul 73 WTA, în finala US Open, ultimul grand slam al anului.

Emma Răducanu are tată român şi mamă chinezoaică. Sportiva s-a născut la Toronto şi s-a mutat împreună cu familia sa în Anglia când avea doi ani.

Reacțiile internauților

„Dacă joci într-o finală de tenis eşti britanică, dacă lucrezi în construcţii /eşti curier/chelneriţă etc eşti româncă”, a scris Ray, care prezintă emisiunea Good Morning Britain la ITV.

Potrivit express.co.uk, mesajul a atras sute de reacţii.

„Ca de obicei, domnul Ray încearcă din nou să stârnească o discuţie despre rasă unde nu există aşa ceva”, a notat un utilizator de Twitter.

Altă persoană a subliniat faptul că Adil Ray a folosit o generalizare: „Este o generalizare, nu toţi gândim astfel”.

„Absurd. Sugeraţi că Răducanu nu este britanică? Sau că românii care muncesc în UK nu sunt români?”, a scris alt utilizator.

O persoană a scris că astfel de generalizări s-au mai folosit de-a lungul anilor în cazul unor vedete din spor: “Îmi aminteşte de gluma folosită de un stand-up comedian despre Zinedine Zidane. Când înscrie/câştigă: Este francez, este campionul nostru. Când greşeşte: Nu, el nu este francez ca noi. Este din Algeria”.

Alt utilizator a amintit de “paradoxul Murray”: „Murray este britanic atunci când câştigă, scoţian când pierde”.