Prim-ministrul Estoniei propune: euro-obligațiuni pentru consolidarea apărării europene

Publicat: 19 feb. 2024, 06:00, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Prim-ministrul Estoniei propune: euro-obligațiuni pentru consolidarea apărării europene

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a făcut o propunere îndrăzneață la nivelul Uniunii Europene, sugerând emiterea de euro-obligațiuni în valoare de 100 miliarde de euro pentru a revigora și consolida industria europeană de apărare. Această inițiativă vine ca răspuns la nevoia acută de a consolida capacitățile de apărare ale Europei și de a crea o abordare unitară în domeniul securității.

În ciuda rezistenței întâmpinate din partea unor state membre mai puțin dispuse să aloce fonduri suplimentare pentru apărare, propunerea doamnei Kallas primește sprijin din partea unor țări influente, precum Franța, dar și de la președintele Consiliului European. Această mișcare vine într-un moment crucial, marcând o încercare serioasă de a răspunde la provocările de securitate cu care se confruntă Europa.

La Conferința de Securitate de la München, unde liderii europeni au dezbătut chestiuni de securitate și sprijinirea Ucrainei în fața agresiunii ruse, discuțiile s-au axat și pe importanța consolidării capacităților de apărare ale UE. Este remarcabil că, în contextul unui impas în Congresul SUA privind asistența militară pentru Ucraina, Kallas și-a exprimat încrederea că va obține sprijinul necesar din partea legislatorilor americani.

Un alt aspect esențial al propunerii lui Kallas este accentul pus pe acțiuni imediate pentru sprijinirea Ucrainei, inclusiv asigurarea accesului la depozitele de arme și aprovizionarea globală. Cu toate că multe state europene recunosc, cel puțin declarativ, amenințarea reprezentată de Rusia, există reticență în a contribui consistent la eforturile de apărare ale Ucrainei.

Dezbaterile din cadrul UE vizează acum extinderea mecanismelor de finanțare pentru achizițiile de armament și identificarea modului în care statele pot utiliza propriile stocuri fără a-și compromite capacitatea de apărare. Estonia a venit cu un exemplu de angajament prin promisiunea de a aloca o sumă relevantă din PIB pentru sprijinirea Ucrainei, îndemnând și alți aliați să facă același pas.

Propunerea prim-ministrului estonian Kallas și sprijinul pe care îl primește reprezintă un pas important în direcția consolidării apărării europene și în abordarea unitară a securității în regiune. Aceste euro-obligațiuni ar putea fi cheia pentru a asigura că Europa rămâne puternică și pregătită să facă față provocărilor viitoare în domeniul securității.