Prima ieșire în public a conducerii AUR: Refuzăm să participăm la negocieri formale după alegerile prezidențiale

Publicat: 20 mai 2025, 14:49, de Rona David, în POLITICĂ , ? cititori
Prima ieșire în public a conducerii AUR: Refuzăm să participăm la negocieri formale după alegerile prezidențiale

Prima reacție publică a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) după înfrângerea lui George Simion la alegerile prezidențiale vine prin vocea purtătorului de cuvânt, Dan Tănasă. Acesta a anunțat partidul nu va participa la negocierile formale cu noul președinte, Nicușor Dan, pe care îl acuză nu reprezintă toți românii.

„Refuzăm să girăm o falsă politică. Românii merită respect”, a declarat Dan Tănasă într-o scurtă declarație făcută la Parlament. El a fost flancat de parlamentarii AUR.

Tănasă a criticat atitudinea noului președinte, care, potrivit acestuia, „refuză dialogul cu toate formațiile politice, alegând să discute doar cu acele partide care l-au susținut în campania sa electorală sau care îi pot fi utile pentru viitoarea guvernare”. În opinia lui Tănasă, această atitudine este „profund antidemocratică și reprezintă o patăjocură la adresa milioanelor de români care nu sunt aduși în calcul”.

Referitor la formarea guvernului, Dan Tănasă a subliniat: „România are nevoie urgent de un guvern, iar așa zisul președinte trebuie să livreze românilor exact ceea ce a promis: o guvernare fără creșterea taxelor, fără taxe noi, care să producă o schimbare profundă în România. AUR nu va gira această mascaradă.”

Despre negocierile care urmează, reprezentantul AUR a precizat: „Nu vom participa la consultări formale și nu vom legitima o procedură care ignoră realitatea votului și voința populației.”

Dan Tănasă a mai acuzat faptul că în campania electorală s-au folosit „minciuni și frici false”, menționând în special teama că România ar putea ieși din Uniunea Europeană: „Dacă nu există niciun pericol real, atunci de ce a fost construită campania pe această frică falsă? Pentru a manipula, pentru a înșela și pentru a câștiga cu orice preț, chiar dacă acest preț a fost adevărul.”

În final, Dan Tănasă a adus acuzații privind influențe externe în alegeri: „Interferențele străine sunt evidente, inclusiv cu declarația oficială a unui fondator Telecom care a recunoscut încercarea unui stat vest-european, Franța, de a influența platformele social-media. Platformele au fost transformate în instrumente de intoxicare și propagandă, iar influențările plătite cu sume uriașe au participat activ la deturnarea dezbaterii publice.”