Prima persoană contaminată cu o tulpină similară gripei porcine, în Marea Britanie

Publicat: 30 nov. 2023, 11:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prima persoană contaminată cu o tulpină similară gripei porcine, în Marea Britanie
sursa foto: deBanat.ro

Primul caz de contaminare a unei persoane cu o tuplină similară virusurilor de gripă porcină A(H1N2) a fost confirmat oficial în Mare Britanie.

Potrivit presei britanice, această tulpină este detectată pentru prima dată în Marea Britanie, în prezent fiind efectuată o anchetă epidemiologică.

Persoana contaminată a fost detectată de medicul de familie la un control de rutină. Ea a prezentat simptome ușoare, acum fiind complet refăcută. Ancheta epidemiologică trebuie, printre altele, să stabilească sursa infecției, cum s-a produs infectarea și dacă eventual mai sunt și alte cazuri.  

În prezent, nu sunt probe că această tulpină s-ar transmite de la o persoană la alta.  

Începând din 2005, la nivel global au fost raportate 50 de persoane infectate cu virusul gripei porcine A (H1N2).  Potrivit Agenției britanice de securitate sanitară (UKHSA) se pare că infecția depistată în prezent, în Marea Britanie, este diferită de cele aproximativ 50 de cazuri umane de infectare cu tulpini de gripă porcină, raportate la nivel global.   

Chirstine Middlemiss, medic veterinar-șef, a precizat că unele boli de la animale pot ”migra” la oameni și a cerut ca persoanele care au porci să informeze medicul veterinar local asupra oricărui semn de gripă porcină.